Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Klaar voor de zomer met een zwembad in de tuin? Waarom dat het slechtste is wat je kunt doen

Klaar voor de zomer met een zwembad in de tuin? Waarom dat het slechtste is wat je kunt doen

Klaar voor de zomer met een zwembad in de tuin? Waarom dat het slechtste is wat je kunt doen

Een verre vakantie in een zonnig oord is ons dit jaar door het coronavirus keihard door de neus geboord. Gelukkig lijkt het een stralende zomer te worden met dikwijls temperaturen die niet onder doen voor die op een Zuid-Europese bestemming. Maar is het in Spanje zo warm, dan kunnen afkoelen in de zee of in een zwembad. Da’s in eigen land een stuk lastiger en dus worden er massaal grote zwembaden voor in de tuin gekocht. En da’s een zeer zorgwekkende trend…

En dan moet de zomer nog beginnen…

In het oosten van het land is in de maand mei ruim 4 miljard liter drinkwater meer getapt dan normaal. Zaterdag was de watervraag op piekmomenten zeventig procent hoger dan anders. “Reden voor grote zorg over de komende zomermaanden. We hebben onze mogelijkheden tot het uiterste opgerekt”, aldus Jelle Hannema, bestuursvoorzitter van drinkwaterbedrijf Vitens.

Minder water uit de kraan

Vitens, dat water levert aan 5,7 miljoen huishoudens in vijf provincies, maakte zondagmorgen bekend dat Gelderland en Overijssel het hele pinksterweekeinde rekening moeten houden met minder water uit de kraan. De watervraag was volgens het bedrijf zo extreem groot, dat alleen verlagen van de waterdruk in de leidingen ervoor kon zorgen dat iedereen nog water uit de kraan krijgt. Vitens dringt aan op niet sproeien van de tuin en korter douchen.

Overal zwembaden

Grote boosdoeners zijn volgens Vitens naast de warmte en de droogte de opzetzwembaden, die massaal worden aangeschaft nu veel mensen hun vakantie in eigen land gaan doorbrengen door de coronacrisis. Onderzoek dat Vitens heeft laten doen wijst uit dat 26 procent van alle huishoudens al zo’n zwembad heeft en dat 20 procent overweegt om er een aan te schaffen. In zo’n zwembad gaat gemiddeld 2400 liter drinkwater. Hannema: “Overal gelden al sproeiverboden voor landbouwers. Die zien hun gewassen verpieteren. Het kan niet zo zijn dat we ondertussen in de tuin een zwembad laten vollopen met duizenden liters drinkwater.”

Sproeiverbod voor tuinen?

Hannema waarschuwt dat de drinkwatervraag snel omlaag moet. Gekeken wordt al naar een sproeiverbod voor tuinbezitters, wat in de twee voorgaande droge jaren nog niet nodig was. Wie al een zwembad heeft moet geen nieuw drinkwater toevoegen, maar op een andere manier zuiveren. Wie er nog een wil kopen, moet zich bedenken dat er overal elders gezwommen kan worden. “Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden. Anders komt er straks helemaal geen water meer uit de kraan.”

Lees ook
Zielig maar hilarisch: Roxeanne deelt funniest home video van zoon Fender die ‘snoekduik’ neemt in zwembad

Alternatief voor een zwembad

Wil je proberen water te besparen, maar wel kunnen afkoelen in de tuin tijdens de verwachte hittegolven? Er zijn verschillende alternatieven voor een zwembad in de tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verfrissende buitendouche, een kleine (hot) tub of een fontein? Een beetje creativiteit en verkoeling is ook op een andere manier binnen handbereik.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock