Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Wow: zóveel bespaar je als je alleen maar doucht en nooit in bad gaat

Wow: zóveel bespaar je als je alleen maar doucht en nooit in bad gaat

Wow: zóveel bespaar je als je alleen maar doucht en nooit in bad gaat

In bad gaan is een typische vorm van selfcare. Heerlijk je lichaam in het hete water dompelen en eventjes echte rust ondervinden. Naast dat het intens relaxing is, is het helaas ook erg duur en het zal je dan misschien ook wel verbazen hoeveel water én geld je er eigenlijk aan kwijt bent.

Geld besparen

Het ‘hoe bespaar je geld op water’-verhaal zul je vast al honderd keer eerder gehoord hebben. Douche minder lang, was je groente en fruit in een kom, spoel het toilet minder vaak door, ga minder vaak in bad, etcetera, etcetera. Omdat je hersenen zijn geautomatiseerd op deze dingen, zoals douchen en naar de wc gaan, kan het soms lastig zijn om je ook daadwerkelijk aan deze dingen te houden. Maar toch kan het heel veel verschil maken. Zeker een bad of twee minder kan veel met je water- en geldbesparing doen.

Waterverbruik tijdens het douchen

Hoelang we allemaal precies onder de douche staan verschilt natuurlijk per persoon. De een kan er maar drie minuten onder staan omdat er weer een kind van beneden krijst terwijl de ander gerust twintig minuten onder het warme water staat te genieten. Daarnaast heb je ook nog een wereld van verschil – of niet – tussen mannen en vrouwen. Maar, gemiddeld doucht een mens per keer ongeveer tien minuten. Bij een gewone douchekop verbruik je dan rond de zestig tot negentig (!) liter water. Bij een regendouche ligt dat verbruik zelfs tussen de honderd en de 130 liter.

Waterverbruik tijdens het badderen

Ook al is je badkuip niet zo groot, of ben je gezegend met wel een groot bad, je verbruikt natuurlijk véél meer water dan tijdens het douchen. Daarnaast blijft het water dan wel liggen in de kuip, maar dit neemt niet weg dat je met een bad iets meer dan de helft meer water verbruikt. Dus in plaats van zestig tot negentig liter, verbruik je dan 120 tot 180 liter. Zoveel water bespaar je dus, als je níét in bad gaat. Maar, de hoeveelheid water in liters is niet het enige wat meespeelt in deze berekening.

Lees ook
Zo veel energie bespaar je als je de verwarming slechts één graadje lager zet

Wat weegt nog meer mee?

De warmte en prijs van het water is ook een belangrijke. De ene houdt van een hele hete douche, terwijl de ander juist meer van lauw of juist koud houdt, al kunnen we ons genieten bij een koude douche toch niet helemaal voorstellen. De verwarming kost namelijk ook geld. En een beetje kinderachtig misschien, maar ook het gebruik van shampoo, douchegel, badolie, bruisballen en dergelijke kunnen ook meegerekend worden. Douch je eenmaal wat vaker en/of langer, óf ga je wat vaker in bad, dan gaan de verzorgingsproducten ook sneller op.

Hoeveel geld bespaar je nou écht?

De prijs van water is per regio verschillend. Stel we nemen een bedrag van 1,35 euro per duizend liter, dan is één liter 0,00135 euro – ook wel veel minder dan één cent. Dus tijdens een douche waarbij je zestig liter verbruikt kost je dat 0,081 euro. Bij een bad zou dat dan 0,16 euro zijn.

Drie keer douchen per week:

  • Wanneer je drie keer per week doucht ben je, 3 x 0,09 = 0,27 euro kwijt
  • In een maand is dat: 12 x 0,09 = 1,08 euro
  • In een jaar is dat: 12 x 1,08 = 12,96 euro

Drie keer in bad per week:

  • Wanneer je drie keer per week in bad gaat, ben je 3 x 0,16 = 0,48 euro kwijt
  • In een maand is dat: 12 x 0,16 = 1,92 euro
  • In een jaar is dat: 12 x 1,92 = 23,04 euro

Al met al scheelt het jaarlijks dus bijna de helft (!) in euro’s. Wanneer je écht wil besparen op water is het beter om wat minder vaak in bad te gaan of wat minder lang te douchen. Maar af en toe een dagje zelfcare inclusief een bad, kan zeker geen kwaad.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: financieel.infonu.nl, boilermarkt.nl | beeld: iStock