Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zoutkringen in je favoriete schoenen? Zó krijg je die er weer uit

Zoutkringen in je favoriete schoenen? Zó krijg je die er weer uit

Thuis & wonen
Zoutkringen in je favoriete schoenen? Zó krijg je die er weer uit

We kunnen er maar niet over ophouden met z’n allen: wat een sneeuw is er gevallen en wát is het koud. En kunnen we schaatsen op natuurijs de komende dagen? Inmiddels weten we wat de beste dag is om de ijzers onder te binden, waar winterliefhebbers haast niet op kunnen wachten. Toch brengt het weerplaatje van nu ook nadelen met zich mee. Om maar iets te noemen: die hardnekkige zoutkringen die in je favoriete schoenen zijn ontstaan. Zó maak je daar korte metten mee.

Zoutkringen uit schoenen verwijderen

Dat er gestrooid wordt, is natuurlijk alleen maar hartstikke fijn; de nodige val- en glijpartijen worden immers flink beperkt erdoor. Maar dat zout is minder fijn voor je schoenen. Er kunnen namelijk witte kringen door ontstaan, die lastig weg te krijgen zijn. Gelukkig is niets onmogelijk en heeft Flair een paar onmisbare tips voor je.

Water en azijn

Zie je zoutkringen ontstaan in je schoenen? Stel het schoonmaakklusje dan niet uit als je je stappers wilt redden. Pak er een vochtige doek bij en ga daarmee over je schoenen, zo voorkom je dat het zout er verder intrekt. Vervolgens zou je ze kunnen behandelen met een mengsel van lauw water en witte azijn. Dep dit op de zoutkringen en je zult zien dat ze als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het kan zijn dat je deze handeling een paar keer moet herhalen, maar als je er snel genoeg bij bent, zou je al gauw verschil moeten zien.

Eerst laten drogen

Heb je hele natte schoenen nadat je door de sneeuw gebanjerd bent? Laat ze dan eerst drogen door er krantenpapier in te stoppen en zet ze níet – wij herhalen: niet – bij de verwarming. Het leer kan daardoor namelijk uitdrogen.

Lees ook
Haal ze maar uit het vet: dít is deze week de beste dag om te schaatsen

Goede voorbereiding is het halve werk

Ook alvast een les voor volgende winter: voorkomen is en blijft altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je je schoenen zo goed mogelijk voorbereid op sneeuw, strooizout en ga zo maar door. Heb je leren schoenen, dan kun je die behandelen door ze met regelmaat in te smeren met schoensmeer. Voor suède en nubuck schoenen heb je een speciaal middeltje nodig, waarvoor je het best een specialist kunt raadplegen. Voor alle schoenen geldt dat een waterafstotende spray key is, waarmee je ze het best iedere week kunt inspuiten. Better safe than sorry.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: Getty Images

Shoppen is altijd een goed idee