Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Volle zon? Af en toe een wolk? Met dit weer werken je zonnepanelen het beste

Volle zon? Af en toe een wolk? Met dit weer werken je zonnepanelen het beste

Volle zon? Af en toe een wolk? Met dit weer werken je zonnepanelen het beste

Een logische gedachte bij het wekken van energie aan de hand van zonnepanelen is hoe meer zon, hoe meer energie. Niets blijkt minder waar. Zonnepanelen produceren namelijk niet op elke zonnige dag evenveel elektriciteit. Lees mee om erachter te komen hoe dat komt.

Het is een fabel dat zonnepanelen rond de langste dag van het jaar de meeste energie opwekken. Ondanks dat op deze dagen het langer licht is en de kans op bewolkte dagen klein, speelt er nog een belangrijke andere factor mee. Namelijk de temperatuur.

Op lagere temperaturen werken zonnepanelen het meest efficiënt.  De perfecte maanden voor een goede opbrengst zijn de maanden maart en april. Een stralende, zonnige en koude dag is the key voor goed werkende zonnepanelen. Het is zelfs zo dat er een vuistregel voor is: de efficiëntie van een zonnepaneel neemt per 2 graden ongeveer 1% af.

Dagen met een temperatuur van 10 graden wekken zo’n 10% meer stroom op, dan een dag met 30 graden en net zoveel zon. Daar zit natuurlijk wel een kanttekening aan. Een zonnige zomerdag zal altijd nog meer stroom opleveren dan een korte, donkere winterdag

Topmaanden

Het is vaak nog vrij koel in de lente en aan het begin van de zomer, daarom zijn de maanden april, mei en juni topmaanden. De zon heeft dan al veel uren gemaakt, waarin zonnepanelen al veel energie hebben opgebracht. Een leuk feitje tussendoor is dat mei de zonnigste maand van het jaar is. De zon schijnt die maand gemiddeld over Nederland tot wel 213 uur. Dat is in vergelijking met juni 12 uren minder. De heetste maand van het jaar is juli. Ook deze zomermaand is zonnig, maar door de temperatuur ligt de opbrengst alsnog erg laag.

Stof, dauw, of een laag sneeuw

Naast de bepalende temperatuur zijn er nog andere factoren die de opbrengst van elektriciteit door zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Factoren zoals stof, dauw, of een laag sneeuw hebben een negatief effect op het opwekken van de hoeveelheid energie door zonnepanelen. De ideale dag voor een goede opbrengst is een zonnige dag zonder bewolking, waarbij de temperatuur niet te hoog is en de zon loodrecht op de panelen schijnt. Belangrijk is dan ook dat de panelen eens in de zoveel tijd professioneel goed worden schoongemaakt.

De juiste factoren

Conclusie: zonnepanelen werken het meest efficiënt op zonovergoten dagen, een strakblauwe lucht zonder bewolking en wanneer de temperatuur koud is. De droge noordoostenwind, met schone en koude lucht vanaf de Noordpool zijn de beste dagen. In de maanden maart, april en begin mei komen dit soort dagen het vaakst voor.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: weeronline.nl| Beeld: Getty Images