Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Verraderlijk mooi weer: zó megasnel kun je verbranden dit heerlijke paasweekend

Verraderlijk mooi weer: zó megasnel kun je verbranden dit heerlijke paasweekend

Verraderlijk mooi weer: zó megasnel kun je verbranden dit heerlijke paasweekend

Mensen die in hun eigen tuin of op balkon deze week van de zon genieten, doen er verstandig aan zich goed in te smeren met zonnebrandcrème. Volgens Weeronline.nl is de zon de komende dagen heel krachtig. Met een zonkracht 4 tot 5 kan een lichte huid al in twintig tot veertig minuten verbranden, aldus het weerbureau.

Bijzonder hoge waarden

Tussen 13.00 uur en 15.00 uur is de zon het felst, maar ook voor en na die tijden kan de huid makkelijk rood kleuren. Ook eerder deze week was de zonkracht hoog en werd op veel plaatsen zonkracht 4 gemeten. Voor begin april zijn dit bijzonder hoge waarden. De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Juist koele dagen met veel zon zoals in maart en april zijn erg verraderlijk. De zonkracht is afhankelijk van de hoeveelheid ozon hoog in de atmosfeer. Wanneer de ozonlaag dun is, bereikt meer schadelijke UV-straling het aardoppervlak en kan de huid sneller verbranden.

Oppassen geblazen

De komende dagen schijnt de zon volop, ontstaan hooguit enkele stapelwolken en zijn soms dunne sluierwolken zichtbaar, aldus Weeronline.nl. Op Goede Vrijdag en zaterdag is de zonkracht het hoogst: 4 in het noorden tot 5 in het zuiden. Maar ook donderdag valt een laagje zonnebrandcrème al ten zeerste aan te raden: er is ook nu al sprake van zonkracht 4.

Verraderlijk

De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Het is dus niet zo dat je snel verbrandt op een bloedhete dag. Juist koele dagen met veel zon, zoals in maart en april zijn erg verraderlijk. De zonkracht is afhankelijk van de hoeveelheid ozon hoog in de atmosfeer. Wanneer de ozonlaag dun is, bereikt meer schadelijke UV-straling het aardoppervlak en verbrand je sneller.

Lees ook
Hebben! Deze best geteste zonnebrand kost nog geen 10 euro

Uit de zon net zo lekker

Gelukkig kun je de komende dagen ook heerlijk vertoeven in de schaduw. Met weinig wind en zeer aangename temperaturen tot maar liefst 24 graden zal het ook daar in je korte broek, rok of t-shirt echt niet koud zijn. Ga er lekker van genieten, mensen! Maar zorg wel goed voor jezelf.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline | Beeld: iStock