Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Waarom is het op zondagavond moeilijker om in slaap te komen?

Waarom is het op zondagavond moeilijker om in slaap te komen?

Waarom is het op zondagavond moeilijker om in slaap te komen?

Het weekend zit erop en dus wil je ietwat op tijd je bed inkruipen om de nieuwe week fris te beginnen. Alleen kun je de slaap maar niet vatten, wat je ook probeert. Je bent echter niet de enige die hiermee kampt, want er is een gegronde reden voor waarom we op zondagavond soms zo moeilijk in slaap komen. 

Onderzoek

In Amerika hebben ze hier een onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Er zijn heel veel mensen die hier last van hebben. Van de 3000 deelnemers had ruim 40% meer moeite om op zondagavond in slaap te komen, dan op de andere dagen van de week.

Biologische klok

Maar hoe kan dat dan? En waarom zondagavond? Nou daar is een hele simpele verklaring voor: je biologische klok is gewoon uit zijn ritme. Vaak gaan we namelijk op vrijdag en zaterdag later naar bed dan op doordeweekse dagen. En als je later naar bed gaat, dan slaap je vaak ook langer uit. Ons lichaam heeft in die twee dagen genoeg tijd om te wennen aan dat ‘weekend-ritme’. Daarom heb je als je zondagavond op tijd naar bed wilt, vaak plafonddienst. Want je lichaam is al gewend aan laat naar bed gaan.

Lees ook:
Zoveel calorieën verbrand je tijdens het slapen (en met deze tips zijn dat er nóg meer)

Wat kun je hier tegen doen?

Voor een simpel probleem is ook een simpel antwoord. Eentje waar je waarschijnlijk niet blij van wordt, maar je toch moet aanhoren. Je moet er namelijk gewoon voor zorgen dat je je slaapritme zowel in het weekend als op de doordeweekse avonden gewoon wat meer op elkaar afstemt. Dus niet op dinsdag om tien uur ’s avonds naar bed en op zaterdag doorhalen tot vijf uur ’s ochtend, om vervolgens zondag weer om tien uur je bed in te kruipen. Behoorlijk saai dus, maar wel effectief!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: Getty Images