Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Op advies van de Onderwijsraad: wordt de zomervakantie van 2020 ingekort?

Op advies van de Onderwijsraad: wordt de zomervakantie van 2020 ingekort?

Op advies van de Onderwijsraad: wordt de zomervakantie van 2020 ingekort?

De zomervakantie krijgt mogelijk een andere invulling als kinderen na de meivakantie nog niet naar school kunnen. In een advies aan het kabinet zegt de Onderwijsraad dat overwogen zou kunnen worden om in dat geval anders met de zomervakantie om te gaan.

Realistische scenario’s

Als mogelijke opties geeft de raad het deels inkorten of het mogelijk naar voren halen van de zomervakantie. “Het onderwijs maakt ongekende tijden door, waarbij ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn geweest. Bij het ondervangen van de gevolgen van deze maatregelen, zoals het inlopen van achterstanden, is het van belang steeds in het oog te houden wat nu acuut is en wat later kan. Bedenk daarbij wat realistisch is voor het onderwijsveld, ouders en leerlingen”, zegt voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad.

Focus op onveilige situaties

Minister Arie Slob (Onderwijs) krijgt ook het advies om de focus nu vooral te leggen op de opvang van kinderen en jongeren in onveilige situaties. De Onderwijsraad maakt zich veel zorgen over hen. “De raad steunt de aanpak van de minister. De afspraken zijn echter nog niet voor iedereen in het onderwijsveld helder. De raad beveelt de minister daarom aan om snel duidelijkheid te verschaffen over de ruimte die scholen hebben om deze kinderen of jongeren toch op te vangen. En de raad vraagt de minister gemeenten en schoolbesturen stevig aan te spreken als ze achterblijven in hun acties om ieder kind in beeld te krijgen, te bereiken en zo nodig veilige opvang te bieden”.

Lees ook
Verstandig of niet? ‘Laat de kinderopvang zo snel mogelijk weer open gaan’

Achterstanden voorkomen

Het ministerie van Onderwijs zegt goed te luisteren naar de adviezen en benadrukt continu in gesprek te blijven met scholen. Momenteel wordt nagedacht over manieren waarop scholen op een bepaald moment weer open kunnen. Daarbij spelen naast de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ook de aanbevelingen van de Onderwijsraad een belangrijke rol. “We blijven met scholen alles op alles zetten om onderwijsachterstanden te voorkomen”, laat een woordvoerster weten. De adviezen van de Onderwijsraad sluiten volgens het departement goed aan bij het gesprek dat wordt gevoerd met scholen en gemeenten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock