Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Binnenkijken bij Dorthe’s zomerhuisje: ‘We renoveren graag, maar wel met oude bouwmaterialen’

Binnenkijken bij Dorthe’s zomerhuisje: ‘We renoveren graag, maar wel met oude bouwmaterialen’

Binnenkijken bij Dorthe’s zomerhuisje: ‘We renoveren graag, maar wel met oude bouwmaterialen’

Het zomerhuisje van Dorthe en haar gezin ontstond uit een oud tuinhuis en een oud ijshok. Mét een overdekte buitenkamer en gastenverblijf, omringd door niets anders dan de natuur.

Binnenkijken bij…

  • Wie: Dorthe Kvist (tuinontwerper), Jakob Kvist-Sørensen, Otto (17) en Ella (12)
  • Wat: zomerhuisje
  • Waar: Odsherred, Denemarken
  • Grootte: 90 m²

Zomerhuisje

Dat stuk natuur van 5.500 vierkante meter was de belangrijkste reden waarom Dorthe twintig jaar terug het koopcontract ondertekende. “De plek is fantastisch, ver van alle buren, ver van Kopenhagen en dicht bij het water. Bovendien is het hier volkomen stil.” Dat er op het grote terrein niet meer dan een kleine hut zonder elektra stond, schrok haar niet af. “Ik vond het wel een lief huisje. Samen met wat vrienden en later met Jakob heb ik het stukje bij beetje opgeknapt. Je moet weten, tijdens mijn eerste date met Jakob heb ik hem een boormachine in zijn handen geduwd. Ik vond het belangrijk dat hij goed zou weten waaraan hij begon.”

De tekst gaat verder onder de foto.

De oplossing

“Voor het renoveren van het huisje gebruikten we wat we hadden: oude bouwmaterialen. Ik recyclede al ver voordat duurzaamheid in de mode raakte.” Jaren genoot ze van het huisje zonder dat ze elektriciteit had, maar na de geboorte van haar eerste kind kwam daar verandering in. Er werd elektriciteit aangelegd en het werd ook duidelijk dat het hutje, hoe schattig ook, onvoldoende ruimte bood voor een jong gezin. De oplossing bleek te liggen in het oude zomerhuis van Dorthes vader – een oud ijshok op het zuidelijke deel van het eiland Funen.

De tekst gaat verder onder de foto.

IJshok

“Toen ik hoorde dat mijn vader een nieuw zomerhuis op die plek wilde neerzetten, ben ik er samen met een architect naartoe gegaan. We zaagden het ijshok in drie stukken, laadden die op een vrachtwagen en lieten ze vervoeren naar Odsherred. Hier werd het ijshok aan en op het bestaande tuinhuisje geplaatst. Nu doet het dienst als slaapkamer, hal en badkamer. Ik ga voor die pure nostalgie. In de hal heb ik nu ook de bank geplaatst waarop mijn broer en ik vroeger sliepen als we op vakantie waren.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Ziel en charme

Een paar jaar geleden kondigde het volgende project zich aan. “De oude serre viel van ellende uit elkaar en onder het dak ervan groeiden wilde bloemen. Er moest iets gebeuren. We wisten direct dat we ook nu weer met oude materialen wilden werken.” Er werd een aannemer ingeschakeld en een plan gemaakt voor een nieuwe gevel. “Het huis zal nooit een architectonisch hoogstandje worden, wij richten ons liever op de ziel en charme ervan.”

Lees ook
Binnenkijker: ‘Alleen onze bank hebben we nieuw gekocht’

Oude ramen

“Uiteraard moesten er in de nieuwe gevel oude ramen worden verwerkt. Een deel daarvan hadden we eerder al gevonden. Die mochten we ophalen bij andere projecten, en in de buurt vonden we een schuifdeur. Wat we verder nodig hadden, kochten we in Roskilde bij Klassiske Vinduer. Daar vind je de mooiste oude ramen en deuren.”

Meer zien? In Flair 29-2021 staan nog meer foto’s. Deze editie ligt t/m 27 juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Martin Sølyst | Tekst en styling: Meltdesignstudio | Tekstbewerking: Monique Butter