Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Ventilator, opblaasbad en ijsjes paraat? De zomer van 2020 wordt heet, heter, heetst

Ventilator, opblaasbad en ijsjes paraat? De zomer van 2020 wordt heet, heter, heetst

Ventilator, opblaasbad en ijsjes paraat? De zomer van 2020 wordt heet, heter, heetst

De zomer wordt voor het derde jaar op rij warm en droog, verwacht Weeronline. Maak je klaar voor meerdere hittegolven en weinig regen.

Dertig plus

In juni en augustus worden hittegolven verwacht. Er is sprake van een hittegolf als het vijf dagen op rij minimaal 25 graden is, waarvan er dan ook nog eens drie dagen met temperaturen van minimaal 30 graden bij moeten zitten. Juli lijkt iets natter te worden met meer buien, maar ook hoge temperaturen.

Extreme droogte

Omdat het waarschijnlijk weinig gaat regenen in juni en augustus krijgen grote delen van het land te maken met ernstige droogte. In het oosten zou dat voor veel bomen de genadeklap kunnen zijn, aangezien het daar al drie jaar op rij extreem droog is.

Fris tussendoortje

Juli wordt een koudere maand met meer regen, voorspelt Weeronline. Hoeveel het gaat regenen en hoe warm het wordt is vooral afhankelijk van de windrichting. Als de wind vanuit het westen komt, wordt er koelere lucht onze kant op geblazen dan bij een zuidenwind.

Hogere gemiddelde temperatuur

Gemiddeld wordt het deze zomer volgens Weeronline 18,5 graden, terwijl 17,0 graden normaal is. De verwachte hoeveelheid neerslag is 170 millimeter, dat is 54 millimeter minder dan gemiddeld in de zomer. Ook in 2018 en 2019 was het warmer en droger dan gebruikelijk.

Lees ook
Hoezo ‘saaiste zomer ooit’? Er bestaat glitterbier en dat (s)maakt álles beter

Een zomer met corona

Wel of geen hitte en droogte, de zomer van 2020 wordt hoe dan ook één zoals we er nog nooit gehad hebben vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Van veel luchtwegvirussen is een ‘seizoenseffect’ bekend: ze pieken in het winterhalfjaar en lijken met warmer weer (tijdelijk) te verdwijnen. In het voorjaar was dit effect helaas niet sterk genoeg om snelle verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Lees hier of de zomer dat wel kan voor elkaar kan krijgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock