Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Tips die je eerder had willen weten: zo komen je zoete aardappel-frietjes wél knapperig uit de oven

Tips die je eerder had willen weten: zo komen je zoete aardappel-frietjes wél knapperig uit de oven

Tips die je eerder had willen weten: zo komen je zoete aardappel-frietjes wél knapperig uit de oven

Bij je wijntje op het terras of als side dish in een restaurant (ja, dat kon in een ver verleden #lockdown) heb je ze vast weleens besteld: zoete aardappel-frietjes. Ben jij ook zo’n fan van de heerlijke snack? Dan heb je vast weleens een poging gedaan om ze thuis te maken. Lukt het je alleen maar niet om ze knapperig uit de oven te toveren? Met onderstaande tips krijg je het wél voor elkaar.

Tips voor knapperige zoete aardappel-friet uit de oven

Waar je zoete aardappel-frietjes vaak lekker knapperig en krokant geserveerd krijgt, komen ze thuis nooit op die manier uit de oven. Integendeel, dan zit je meestal weer op een slap frietje te kauwen en blijf je negen van de tien keer teleurgesteld achter. Toch is het niet onmogelijk om zelf crunchy zoete aardappel-frietjes uit de oven de oven te maken. Flair somt wat handige tips voor je op:

1. Gebruik de juiste olie

Het klinkt misschien gek, maar je kunt niet zomaar alle soorten olie gebruiken om zoete aardappel-frietjes te maken. Althans, het kán wel, maar niet als je ze knapperig uit de oven wil halen. Zorg ervoor dat je een olie kiest die goed tegen hoge temperaturen kan en niet verbrandt. Olijfolie kun je daarom beter laten staan, maar zonnebloem-, kokos- of arachideolie zijn daarentegen perfecte keuzes. Hoeveel olie je moet gebruiken? Bij 500 gram zoete aardappel is dat ongeveer een eetlepel. Hussel de boel goed door elkaar, tot ieder frietje voorzien is van een glimmend laagje. Wees vooral niet te zuinig, want bij te weinig olie kan de groente slap blijven. Voeg daarom gerust nog een theelepel toe als de zoete aardappel-frietjes nog te droog zijn.

2. Zorg voor een loeihete oven

Net als bij alle gerechten die je bereidt in de oven, is het ook bij het maken van zoete aardappel-frietjes belangrijk dat het apparaat goed voorverwarmd is – in dit geval op 225 graden. Bij een lagere temperatuur blijft de groente slap, maar pas op: bij een hogere temperatuur is de kans groot dat ze van buiten zwart worden, maar van binnen nog niet eens gaar zijn. Kies daarnaast voor de heteluchtstand op je oven. Op die manier wordt de warmte door de hele oven geblazen, waardoor je zoete aardappel-friet aan alle kanten worden gebakken.

Lees ook
Wa-ter-tan-den: met dit recept maak je de makkelijkste en snelste tomatensoep ooit

3. Tussendoor husselen

Wat ook belangrijk is bij het maken van knapperige zoete aardappel-frietjes, is dat je ze bakt op een bakplaat. Deze wordt namelijk lekker heet, waardoor de groente nog beter bakt. Voor een gelijkmatige garing en kleur doe je er goed aan om de frietjes regelmatig door elkaar te husselen. In totaal bak je ze ongeveer 25 minuten, al kan het in sommige ovens langer duren. Check dus vooral tussendoor een paar keer hoe de zoete aardappel-frietjes eruit zien. En tot slot: geniet ervan!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beeld: Getty Images