Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo wordt schoonmaken leuk!

Zo wordt schoonmaken leuk!

Zo wordt schoonmaken leuk!

We kunnen ons voorstellen dat het niet je meest favoriete klusje is. Het huishouden doen kan best een saaie aangelegenheid zijn. Met deze tips wordt schoonmaken wél leuk!

1. Maak er een wedstrijd van

Of je nu in je eentje schoonmaakt, of met je kinderen. Als je tegen de klok werkt, kan dat heel motiverend werken. Schijf elke week je tijd op en probeer het de week erop te verbeteren. Als je kinderen meehelpen kun je een prijsje uitloven voor degene die als eerste klaar is met zijn of haar taken.

2. Geef iedereen een taak

Wie zegt dat alleen moeders moeten schoonmaken? Als je iedereen een taak geeft, leren kinderen hoe het is om een huishouden draaiende te houden en dat kan in hun latere leven weer van pas komen. Je moet ze wel helpen met concrete aanwijzingen. Zo snijdt het mes aan twee kanten: je spendeert tijd met je kind én je deelt de huishoudelijke taken.

3. Wissel binnen af met buiten

Ook de buitenboel vraagt aandacht! Het is een leuke afwisseling om in plaats van binnen, eens buiten alle klusjes op te pakken. Denk aan de ramen lappen, het gras maaien, onkruid wieden, planten water geven enzovoort. Op een lekkere lentedag een frisse neus halen geeft weer veel energie!

4. Maak er een training van!

Eigenlijk is schoonmaken een cardio-oefening, maar dan net even anders. Gooi al je ziel en zaligheid in het stofzuigen. Gebruik een stappenteller en maak bijvoorbeeld grote bewegingen tijdens het poetsen. Met een uurtje matige inspanning kun je al 545 kcal verbranden!

5. Schoonmaken is een feestje! 

Wil je jezelf echt even oppeppen tijdens het schoonmaken? Zet dan een leuk muziekje op. Er zijn tegenwoordig allerlei up-tempo playlists te vinden op Spotify, of zing je liever mee met Hollandse hits? Daarnaast kun je prima een filmpje kijken en met de radio meezingen tijdens het strijken. Je moet het gewoon een beetje leuk maken voor jezelf. En na afloop mag je een heerlijke kop koffie mét een koekje.

Lees ook