Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo verhuizen jij én je kat zonder al te veel stress

Zo verhuizen jij én je kat zonder al te veel stress

Zo verhuizen jij én je kat zonder al te veel stress

Verhuizen kan best stressvol zijn. En niet alleen voor jou, maar ook voor je kat. Dat schattige beestje raakt al in de war als je iets verplaatst hebt in huis, dus stel je voor hoe erg een verhuizing dan wel niet moet zijn. Katten zijn nou eenmaal gehecht aan hun territorium en een verhuizing is dan ook hun ergste nachtmerrie.

Dus hoe pak je dit aan op een manier dat het zowel voor jou als voor je kat een acceptabele ervaring wordt? Het belangrijkste is dat je je probeert je kat zoveel mogelijk te ontzien tijdens het hele gebeuren. Probeer daarom een veilig plekje voor hem te creëren tijdens de verhuizing.

Je kat uit logeren

Het is natuurlijk het makkelijks als je kat ergens kan logeren tijdens de hele verhuizing en inpak-stress. Maar katten kennende kan het goed zijn dat ze daar alleen nog maar meer stress krijgen. Hou jij je kat dus liever thuis? Dan kan het helpen om een aparte kamer (die je kunt afsluiten) in te richten met wat vertrouwde spullen en een kattenbak en zijn voeder- en drinkbakje. De kat kan dan in deze kamer blijven terwijl jij de rest van de spullen aan het verhuizen bent. Het kan helpen om de transportkooi ook vast in de kamer te zetten met een dekentje er in zodat hij vast aan de geur kan wennen.

giphycatinbox

Verhuis de kat en zijn spulletjes vervolgens als laatste en geef ze meteen een plekje in het nieuwe huis zodat hij iets vertrouwds om zich heen heeft.

Huisarrest

Zijn jij en je kat verhuisd? Hoera! Dan is het daarna heel belangrijk dat hij de eerste paar weken binnen blijft. De kat moet eerst aan zijn nieuwe leefomgeving wennen. Laat je hem te vroeg buiten dan kan het gebeuren dat hij verdwaalt of terug gaat naar het oude huis. Ga er maar vanuit dat je hem minimaal twee weken moet binnenhouden en het liefst nog wat langer.

giphycatbox

Het duurt namelijk gemiddeld een maand voordat een kat gesetteld is in zijn nieuwe omgeving. Geef je kat in die weken alle tijd om te wennen aan het nieuwe huis. Het kan zijn dat hij door de verhuizing wat angstiger is en zich wat vaker verstopt. Probeer dan wat met hem te spelen. En je merkt het vanzelf als hij eenmaal gewend is, hij zal dan vrolijk rondlopen en niet meer schrikken van elk geluidje.

Hoera naar buiten!!

Als je kat gewend is, kan hij naar buiten. Laat hem wel eerst in een afgesloten tuin of ruimte en hou hem even in de gaten. En zorg er voor dat hij altijd weer naar binnen kan als hij dat wil.

giphycat

Lees ook:

9 Halloweenkostuums die puurrrfect zijn voor je kat

Zijn dit de mooiste katten ter wereld?

Kattenliefde: 9 signalen dat je kat van je houdt

Bron: kattenplaza.nl