Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo veel alcohol blijft er achter in eten na koken

Zo veel alcohol blijft er achter in eten na koken

Zo veel alcohol blijft er achter in eten na koken

Een scheutje rode wijn door de pastasaus en wat witte wijn om de risotto af te blussen: we gebruiken allemaal weleens alcoholische dranken in de keuken. De smaak ervan proef je niet meer terug, maar betekent dat ook dat de alcohol helemaal verdwenen is?

Lees ook: Deze manier van pasta afgieten maakt koken een stuk gemakkelijker

Het antwoord is nee. Alcohol kookt op een punt van 78 graden Celcius; dat betekent dat het sneller verdampt en kookt dan water. Maar zolang het gerecht met alcohol nog gedeeltelijk vloeibaar is, blijft er alcohol in het gerecht zitten. De hoeveelheid verschilt per bereidingswijze, maar je kunt er dus niet vanuit gaan dat alles verdampt.

Flamberen

Om een gerecht te kunnen flamberen heb je een drankje nodig waar minstens 40 procent alcohol in zit. Schenk je dit over je gerecht om er vervolgens een aansteker bij te houden, dan blijft er na die tijd zo’n 75 procent van de alcohol achter in het gerecht. Er is dan dus maar een kwart verdampt.

Stoofpotje

Ook in een stoofpotje wordt vaak een scheutje wijn toegevoegd en voor deze bereidingswijze geldt dat er meer alcohol verdampt dan wanneer je iets flambeert. Na een kwartiertje koken of stoven is 40 procent van de alcohol verdampt, na twee uur is 90 procent van de alcohol verdwenen.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron: Gazet van Antwerpen | Beeld: iStock