Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo nemen all you can eat-restaurants je in de maling

Zo nemen all you can eat-restaurants je in de maling

Thuis & wonen
Zo nemen all you can eat-restaurants je in de maling

Ze maken een enorme opmars in Nederland: gigantische all you can eat-restaurants met honderden zitplaatsen. We zijn er dol op, want er is keuze te over en ze zijn relatief goedkoop. Maar is dat wel echt zo?

Nieuw onderzoek van de Amerikaanse Cornell University bewijst dat deze zogenoemde vreetschuren slinkser zijn dan je denkt. Hoewel het lijkt alsof je een messcherpe deal scoort – veel eten voor weinig geld – blijkt de realiteit vaak anders.

Goedkoop is duurkoop

Uit de studie, waarvoor twee groepen mensen voor hetzelfde buffet een verschillend bedrag betaalden, blijkt onder meer dat hoe hoger de prijzen bij een all you can eat-zaak zijn, hoe beter mensen het eten beoordelen.

De mensen die minder betaalden voor exact hetzelfde eten waren minder tevreden en gaven het restaurant een slechtere beoordeling. “Vaak wordt gedacht: als ik niet zo veel hoef te betalen, zal het vast niet zo goed zijn,” aldus Cornell-professor David Just.

Mag het een onsje minder zijn?

Ook proberen de restaurants je stiekem te ontmoedigen om veel te eten door kleinere porties te presenteren. Het onderzoek toont aan dat we minder opscheppen wanneer er minder wordt aangeboden. Daarnaast doen deze kleinere hoeveelheden ons ook geloven dat het eten meer voorstelt dan in werkelijkheid het geval is.

En die kassa’s maar rinkelen…

Bron CookLoveShare | Beeld iStock

Shoppen is altijd een goed idee