Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo neem jij vanmiddag nog de perfecte powernap

Zo neem jij vanmiddag nog de perfecte powernap

Zo neem jij vanmiddag nog de perfecte powernap

Heb je een stevig weekend achter de rug? Of gewoon een nachtje slecht geslapen? Daar kan je je behoorlijk slecht van voelen – suf, chagrijnig en je kan je waarschijnlijk ook slecht concentreren. Een kort dutje, ook wel een powernap, kan gelukkig uitkomst bieden.

Toch is dat voor veel mensen niet zo simpel als het klinkt. Je bent niet altijd in de gelegenheid om even te gaan liggen en als je te lang of juist te kort slaapt, voel je je bij het ontwaken vaak nog suffer. Daarom hieronder drie richtlijnen voor de perfecte powernap – afhankelijk van hoeveel tijd je hebt.

10 minuten 

Een dutje doen voor zo’n korte tijd lijkt misschien niet de moeite, maar onderzoek wijst uit dat zelfs 10 minuten soezelen er al voor kan zorgen dat je je meer alert voelt. Zoek een rustig plekje om te liggen, met kleding aan en in het daglicht. Bedek jezelf met een dekentje of een jas en ga 10 minuten liggen met je ogen dicht. Het is niet erg als je niet in slaap valt, maar deze korte periode van volledige rust zullen al een groot verschil maken.

20 minuten

Onderzoek wijst uit dat twintig minuten de perfecte tijd is voor een powernap. Bovendien wordt dit dutje zelfs nog beter als je vlak voor je gaat slapen een kopje koffie drinkt. Het duurt gemiddeld 20 tot 30 minuten voor dat cafeïne begint te werken, dus bij het ontwaken zal je je verfrist én energiek voelen.

Een uur

Stel dat je je lunchpauze gebruikt om even bij te slapen. Dat lijkt misschien een goed idee, maar is in de praktijk toch vaak niet zo’n succes. Hoe langer je slaapt, hoe groter namelijk de kans is dat je in je diepe slaap zakt (de REM-slaap), inclusief dromen. Als je daar abrupt uit ontwaakt, voel je je vaak nog slechter dan van tevoren. Ondanks dat de diepe slaap het allerbelangrijkste is voor het herstellende vermogen van je lichaam, is het voor een powernap dus niet zo handig.

 

 

Lees ook:

Bron: Pure Wow