Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo komt het dat je schoenveters los gaan

Zo komt het dat je schoenveters los gaan

Thuis & wonen
Zo komt het dat je schoenveters los gaan

Het is velen een raadsel; je strikt je veter en nog geen halfuur later is deze weer los. Onderzoekers zochten uit hoe dat komt.

Lees ook: 19x De beste trouwschoenen voor bruidjes to be

Het heeft allemaal te maken met de verschillende krachten die op je schoenveters inwerken tijdens het lopen. Die krachten, gecombineerd met de manier waarop jij je veters strikt, zorgen ervoor dat hij stevig blijft zitten of binnen no-time weer los zit.

Om erachter te komen hoe het precies zit, filmden onderzoekers van de University of Berkeley iemand die liep. Ze bekeken de beelden in slow motion en deden een ontdekking:

Tijdens het lopen schieten de uiteindes van de schoenveters de hele tijd heen en weer. Deze wiebelende beweging zorgt ervoor dat langzaam maar zeker de knoop wat losser raakt. Daarnaast is er nog het effect van de kracht die vrijkomt wanneer je je voet op de grond plaatst. Deze krachten zorgen er samen voor dat er steeds meer speling in de knoop komt, en deze uiteindelijk los raakt.

Wanneer jij de volgende keer struikelt over je losse veter, wees dan niet beschaamd. Het is allemaal te verklaren met een beetje wetenschap!

Bron: cnet.com

Shoppen is altijd een goed idee