Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Met dit handige trucje herken je direct een slechte mossel

Met dit handige trucje herken je direct een slechte mossel

Met dit handige trucje herken je direct een slechte mossel

Juli is aangebroken, en dat betekent niet alleen dat de zomer in volle gang is, de schoolvakantie aangebroken is én het dus tijd is voor gezelligheid en genieten. Want ook betekent het dat het mosselseizoen is aangebroken. Je bereidt heerlijke gerechten met deze schelpdieren, maar hoe herken je nu een slechte mossel? Met dit trucje die je dat in een handomdraai.

Zomermaaltijd

Een mosselpannetje klinkt velen als muziek in de oren. Het is ook puur genieten, mits er geen slechte mossel in je pannetje zit. Want dan is het een ander verhaal, en kan het een misselijkmakende geur veroorzaken. Om over de gevolgen van het opeten van een slechte mossel maar te zwijgen… Deze narigheid kun je gelukkig voorkomen, wanneer je weet hoe je slechte mosselen herkent.

Slechte mossel herkennen

Als er nog een mossel gesloten is nadat ze gekookt zijn, betekent dat hij zijn sluitspier dichthoudt en dus nog leeft. Deze kun je zonder vrezen nuttigen. Mossels met een kapotte schelp kun je het beste meteen wegleggen, want deze zijn niet goed meer. Daar heb je geen trucje voor nodig.

Handig trucje

Maar twijfel je? Als de schelp meer dan 3 millimeter open staat, kun je het beste het volgende trucje toepassen: geef de mossel een flinke tik op het aanrecht. Als de schelp dichtgaat, leeft de mossel nog en kun je de mossel nog gewoon opeten. Zo niet, dan is het diertje dood en is eten écht af te raden.

Lees ook:

Heerlijk seizoensrecept: pasta met mosselen en spek

Mosselen koken

Mosselen kook je in een mosselpan, maar in een grote stoofpan kan het ook. Kookt het water? Gooi dan de schoongemaakte mosselen erbij en voeg wat groenten toe. Denk aan prei, ui, wortel of venkel bijvoorbeeld. Je kunt de mosselen op smaak brengen met peterselie of laurier en een scheut witte wijn of bier. Als de schelpen open staan, zijn ze klaar en kun je ze op tafel zetten! Zit er nog een dichte mossel tussen, of eentje waarvan de schelp is gebroken? Links laten liggen dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle Lekker | Beeld: Getty