Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > ’13 Reasons Why’-zelfmoordscène alsnog aangepast, nieuw seizoen bíjna hier

’13 Reasons Why’-zelfmoordscène alsnog aangepast, nieuw seizoen bíjna hier

’13 Reasons Why’-zelfmoordscène alsnog aangepast, nieuw seizoen bíjna hier

Netflix heeft, ruim twee jaar na het verschijnen van de beelden, de beruchte zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie ’13 Reasons Why’ geschrapt. Aanleiding is de aanhoudende kritiek dat de serie, die draait om een meisje dat een einde aan haar leven maakte, voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd.

Aangepaste beelden

“Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen later deze zomer (omg, topnieuws!), zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen”, staat in een statement van streamingsdienst Netflix.

Ontsnapping aan pesterijen

Het gaat om een drie minuten lange scène uit de laatste aflevering van het eerste seizoen, waarin de hoofdpersoon (gespeeld door Katherine Langford) haar polsen doorsnijdt in bad. De serie, gebaseerd op het gelijknamige boek, vertelt het verhaal van Hannah die na jarenlange pesterijen besluit zelfmoord te plegen. Haar klasgenoten reageren geschokt en een aantal worstelen met schuldgevoelens vanwege het deelnemen aan de pesterijen.

Waarschuwing

13 Reasons Why werd na de lancering in 2017 een grote hit, met name onder jongeren. De serie, waaraan ook zangeres Selena Gomez meewerkte als uitvoerend producent, kreeg bovendien lovende recensies. Vanwege de kritiek op de gewelddadige scènes voegde Netflix al eerder een waarschuwing toe, voorafgaande aan het afspelen van de serie.

Lees ook
‘Hannah Baker’ uit ’13 Reasons Why’ binnenkort te zien in nieuw Netflix-avontuur

Stijging aantal zelfmoorden

In april kwam het nieuws naar buiten dat jonge Amerikanen sinds de lancering van 13 Reasons Why vaker zelfmoord zouden hebben gepleegd. Volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is het aantal zelfmoorden onder jongeren tussen tien en zeventien jaar in april 2017 met bijna dertig procent gestegen.

Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met 113. De crisislijn is 24/7 open, ook kun je er terecht voor therapie met een psycholoog, of doe de zelfhulpcursus. Anoniem en vertrouwelijk.

De trailer van het eerste, omstreden én bejubelde seizoen:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Still