Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Geen ‘pittig’ klusje: zó makkelijk is het om zelf je verse kruiden te drogen

Geen ‘pittig’ klusje: zó makkelijk is het om zelf je verse kruiden te drogen

Geen ‘pittig’ klusje: zó makkelijk is het om zelf je verse kruiden te drogen

Dat je met verse kruiden ieder gerecht nóg lekkerder maakt, staat vast. Maar je kent het wel: voor dat ene recept heb je basilicum nodig, terwijl je rozemarijn in huis moet halen voor dat andere avondmaal en peterselie omdat dat weer op een ander ingrediëntenlijstje stond. Na een paar dagen tref je verpieterde kruiden aan in de koelkast, die allemaal rijp zijn voor de prullenbak. Doodzonde, toch? Toch is dat helemaal niet nodig. Je kunt verse kruiden namelijk gemakkelijk zelf drogen en Flair legt uit hoe.

Win-win

Ligt de koelkast vol met van die plastic bakjes vol verse kruiden? Voorkom dat die aan het einde van de week in de prullenbak belanden door ze zelf te drogen. Op die manier ga je niet alleen verspilling tegen, maar bespaar je ook nog de nodige centen én heb je ook altijd een voorraadje kruiden in huis.

Geen toevoegingen

We horen je denken: kun je dan niet beter al gedroogde kruiden kopen die je in de winkel vindt? Geloof ons, zowel verse kruiden als zelf gedroogde kruiden zijn lekkerder dan die potjes en zakjes die in de supermarktschappen liggen. Daarnaast is daar soms een hoop suiker en zout aan toegevoegd om die een beetje op smaak te krijgen. Kortom: zelf verse kruiden drogen, it is. En een kind kan de was doen.

Welke wel en welke niet?

Eén ding moeten we vooraf even melden: niet álle verse kruiden zijn even geschikt om te drogen. Zo kun je basilicum, dille, koriander en peterselie niet goed zelf drogen. Maar voor smaakmakers als munt, lavendel, tijm, rozemarijn, oregano, salie en dragon geldt dat juist wél.

Zó kun je zelf verse kruiden drogen

Hoe je te werk gaat? Maak van je overgebleven verse kruiden een bosje en bind dit vast met een touwtje. Let hierbij op dat je bosjes niet té groot worden, anders kunnen ze niet goed drogen. Vervolgens hang je de kruiden op de kop. Doe dit in een koele ruimte waar geen direct zonlicht op staat. Na een week of twee zijn je kruiden gedroogd en kun je ze eventueel in een stukjes snijden. In een afgesloten potje ermee, label erop en klaar is Kees. Makkelijker wordt het niet.

Proces versnellen

Heb je weinig geduld? We zeiden het net al: makkelijker wordt het niet. Maar… je kunt het proces wél een beetje versnellen. Je kunt je kruiden namelijk ook in de oven laten drogen. Zet hiervoor de oven op de laagst mogelijke temperatuur en verdeel de kruiden over een bakplaat met bakpapier. Deze plaats je in de oven, net zo lang tot de kruiden volledig gedroogd zijn. Hoelang dat precies duurt, hangt af van het soort kruiden en je apparatuur, maar het kan een uur tot vier uur in beslag nemen.

Lees ook
Culinair hoogstandje én ultiem comfortfood: makkelijke én lekkere recepten voor dumplings

Maar…

Eén kanttekening: ze zeggen niet voor niets dat haastige spoed zelden goed is en dat geldt ook voor het drogen van kruiden. Als je ze aan de lucht laat drogen, zal de smaak van de kruiden beter behouden blijven. Deze kan door de hitte van de oven namelijk minder worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beeld: Getty Images