Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Dé manier om thee te zetten

Dé manier om thee te zetten

Thuis & wonen
Dé manier om thee te zetten

Al eeuwen zijn we er dol op: een vers kopje thee. Het is niet alleen lekker, maar makkelijk om te zetten. Toch zijn een paar dingen die je moet weten wil je écht lekkere thee zetten. Wij vertellen je er alles over!

Als je wilt genieten van het lekkerste kopje thee moet je het op de juiste manier zetten. Elke theesoort zet je anders, zo heeft elke soort bijvoorbeeld zijn eigen ideale temperatuur. Het beste gebruik je altijd mineraalwater, want water uit de kraan is eigenlijk te hard.

Zelf thee zetten

In Nederland zet bijna iedereen zijn thee verkeerd. We doen water uit de waterkoker bij een theezakje en klaar! Als je naar de echte theelanden kijkt is dit helemaal verkeerd en moet je thee met geduld zetten. Zorg eerst dat je theebladeren van goede kwaliteit koopt, daar zit nogal verschil in. Vervolgens kook je het water en laat je het afkoelen tot de juiste temperatuur. Spoel dan de pot en kop af zodat ze warm worden. Doe de bladeren in een zeef en schenk er net genoeg water over om ze te bedekken en gooi het water weg. Zo spoel je de thee als het ware zodat de smaken beter uitkomen. Daarna giet je er weer water op en laat je het trekken tot je gewenste sterkte hebt. Je thee is klaar!

Hoe heet moet het water zijn?

Het is belangrijk dat je thee nooit met te heet water zet, want dan verbranden de theeblaadjes en dat kan zorgen voor een bittere smaak. Toch maken heel veel mensen hun thee met kokend water. Zonde!

  • Witte thee: vanaf 70°C
  • Groene thee: 80°C
  • Oolong: 90°C
  • Zwarte thee: vanaf 95°C

Tip: Wil je thee zetten zonder theïne? Laat een zakje 45 seconden in heet water trekken, gooi het water dan weg en laat hetzelfde zakje langer trekken.

Hoe wordt thee gemaakt?

Van vers geplukte theeblaadjes kun je nog geen thee zetten, ze worden eerst verwerkt. Bij zwarte thee gaat dat zo:

Stap 1:
Verflensen. De blaadjes liggen op een rooster,waar warme lucht doorheen wordt geblazen. Zo verweken ze snel.

Stap 2:
Door het rollen va de blaadjes komt het sap vrij.

Stap 3:
Er wordt warme, vochtige lucht doorheen geblazen. De kleur van het blad verandert en het aroma ontwikkelt zicht.

Stap 4:
Het blad wordt gedroogd en de thee wordt donker van kleur. Van ongeveer honderd kilo versgeplukte blaadjes blijft er zo’n twintig kilo over.

Stap 5:
De blaadjes worden gezeefd en op grootte gesorteerd. De kleinste komen in theezakjes terecht .

Wil je meer weten over thee? Lees ons artikel over soorten thee.

Tip: Ben je dol op thee? Organiseer dan eens een high tea. Kijk in ons Dossier voor high tea inspiratie en recepten.

Lees ook: Ben jij een theeleut?

Shoppen is altijd een goed idee