Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken

Een dikke klodder mayonaise gooien we over de aardappels, de frietjes en de snacks. Het is een van de populairste sauzen in Nederland, we zijn er dol op! Je kunt ook gemakkelijk zelf mayonaise maken en die smaakt vaak zelfs nog lekkerder dan de mayo uit de supermarkt. Lees verder voor het stappenplan. 

Mayonaise is een beschermde naam. Niet elke producent mag zomaar zijn saus mayonaise noemen. Om mayonaise te mogen heten moet het maar liefst uit minimaal 70% vet bestaan en 5% eigeel. Er zijn verschillende manieren en recepten om mayonaise te maken, maar iedere mayonaise bestaat uit ei, mosterd, olie en een zuur.

Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat, moet je aan aantal keukenhulpjes bij de hand hebben. Het gaat om een garde, een maatbeker, een kom en een theedoek. Als je de mayonaise liever met een mixer of blender wilt maken, kan dat natuurlijk ook. Dan moet je deze natuurlijk wel in huis hebben. Daarnaast het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Dit heb je nodig

  • 2 Eidooiers
  • 1 Theelepel dijonmosterd
  • 300ml zonnebloem- of olijfolie
  • 2 theelepels citroensap
  • Zout
  • Peper

Zo maak je het

Stap 1

Splits de eieren en doe de eidooiers daarna in de kom. Zorg dat je de kom schuin op de theedoek houdt, zodat je kom niet verschuift. Voeg daarna een snufje peper en zout toe aan de eieren. Klop met een garde de eieren tot een geheel.

Stap 2 

Voeg vervolgens de mosterd en de citroensap toe.

Stap 3

Houd nu je aandacht erbij want nu komt het lastige gedeelte. Voeg de zonnebloem- of olijfolie langzaamaan en al kloppend met de garde, scheutje voor scheutje, toe aan het mengsel. Als je gelijk te veel olie toevoegt, kan het zijn dat je mayonaise niet dik wordt. Klopt stevig door tot er een egale massa ontstaat. Je zult zien dat het gele eigeel verdwijnt en er een mooie gele saus wordt.

En nu genieten!

Bewaartip: In de koelkast is zelfgemaakte mayonaise ongeveer een week houdbaar.

 

Lees ook:

Zelf kruidenboter maken

Zelfgemaakte appelchips

Zelf nutella maken