Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Yay! We krijgen op 31 december een extra seconde cadeau!

Yay! We krijgen op 31 december een extra seconde cadeau!

Yay! We krijgen op 31 december een extra seconde cadeau!

Op 31 december 2016 wordt er een ‘schrikkelseconde’ ingevoerd om te zorgen dat de atoomklokken gelijk blijven lopen. En dit betekent dat we met het nieuwe jaar zomaar een hele seconde cadeau krijgen! 

De extra seconde wordt toegevoegd om 23:59:59 Universele tijd (UTC). Dat betekent dat het in Nederland eigenlijk al een uurtje later is en dus al 1 januari. De Universele klok zal verspringen van 23:59:59 naar 23:59:60 en dan naar 00:00:00.

giphy (14)

Copyright: Giphy.com

Blijkbaar werd er in 2015 ook al een schrikkelseconde toegevoegd. Heb jij het gemerkt?

Waarom een extra seconde?

Nu komen er even wat cijfertjes: de aarde draait in een dag van 24 uur rond zijn as en de seconde is een dag gedeeld door 86.400. Maar deze al wat oudere formule loopt niet meer helemaal gelijk met de meer preciese atoomklokken die tegenwoordig worden gebruikt, een gemiddelde dag duurt namelijk 86.400,002 seconden. Dat verschilt een seconde op anderhalf jaar tijd. Om ervoor te zorgen dat het verschil tussen de twee verschillende tijden niet te groot wordt, wordt er daarom om de zoveel tijd een schrikkelseconde gebruikt. Sinds 1972 is er al 27 keer gebruik gemaakt van de schrikkelseconde.

Vastlopende computersystemen

De extra seconde kan soms wel voor een probleem zorgen bij computers. Niet alle computersystemen kunnen omgaan met de extra seconde en lopen daardoor vast. Zo zorgde de extra seconde er in 2012 bijvoorbeeld voor dat passagiers van de luchtvaartmaatschappij Qantas niet meer konden inchecken.

Bron: nu.nl / phys.org

Lees ook:

Daarom ben jij altijd te laat

Blijf op gewicht tijdens je vakantie

Bewezen: na zoveel tellen wordt oogcontact ongemakkelijk