Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Wow: gestolen Van Goghs na 14 jaar teruggevonden!

Wow: gestolen Van Goghs na 14 jaar teruggevonden!

Wow: gestolen Van Goghs na 14 jaar teruggevonden!

Veertien jaar geleden werden er twee Van Gogh schilderijen ontvreemd uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het gaat om de doeken Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85). En nu zijn de gestolen schilderijen teruggevonden in Italië. 

Grootschalig onderzoek
De kostbare Van Goghs werden gevonden na een grootschalig onderzoek in Napels, dat werd uitgevoerd door een speciaal team. Ze kwamen de doeken op het spoor tijdens een onderzoek naar de georganiseerde criminaliteit in Italië. De doeken lijken in goede staat, al ontbreken de originele lijsten ervan. Een restaurator bekijkt binnenkort wat de aangerichte schade precies is.

Miljoenen
Minister van Cultuur Jet Bussemaker vertelt dat de schilderijen snel weer richting Nederland zullen komen, al kan ze nog niet vertellen wanneer dit precies zal zijn. Wellicht moeten de doeken eerst nog in Italië blijven, om te dienen als bewijsmateriaal. De doeken hebben een waarde van vele miljoenen, en ook de historische waarde van de Van Goghs is erg hoog. Directeur van het Van Gogh museum te Amsterdam, Axel Rüger, zei vrijdag dat hij niet had durven dromen dat de doeken nog terecht zouden komen.

Bekijk hieronder de twee doeken: Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85)

schermafbeelding-2016-09-30-om-12-43-54

Copyright: ANP

Copyright: ANP

Copyright: ANP

Bron: Linda, ANP.

Lees ook: