Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Wordt Amsterdam het nieuwe Londen?

Wordt Amsterdam het nieuwe Londen?

Wordt Amsterdam het nieuwe Londen?

Londen is dé financiële hoofdstad van Europa en zelfs van de wereld. De stad bruist van de, goedbetaalde, finaciële genieën. Maar wat nou als Engeland besluit om de Europese Unie echt te verlaten? Grote kans dat veel financiële instellingen dan uiteindelijk een groot deel van hun personeel zullen verhuizen naar een andere stad die wel bij de EU zit. De New York Times was benieuwd welke stad het meeste potentieel heeft om het “nieuwe Londen” te worden en de grote winnaar is…..(tromgeroffel): Amsterdam!

De criteria

James B. Stewart van de New York Times sprak met verschillende relocation experts* van grote financiële instellingen en vroeg hen naar de dingen die zij belangrijk vonden voor een financiële hoofdstad. De belangrijkste criteria die daar uit kwamen staan hieronder. Vervolgens beoordeelde hij steden aan de hand van deze criteria door middel van een puntensysteem. De maximale score is 60 (Londen scoorde 58). Hier heeft hij op gelet:

 • Een Engelstalige werkomgeving (max. 10 punten)
 • Gunstige regelgeving voor het aannemen van (internationale) werknemers (max. 10 punten)
 • Goed transport en een goede infrastructuur (max. 10 punten)
 • Aanwezigheid van geschikte kantoorgebouwen en luxe woningen (max. 5 punten)
 • Goede scholen (max. 10 punten)
 • Goede restaurants en culturele gelegenheden (max. 5 punten)
 • Een sfeer van energie en openheid waar de goedbetaalde financiële types zich thuisvoelen, work hard, play hard (max. 10 punten)

55 punten voor Amsterdam!

Na Londen scoorde Amsterdam de meeste punten! Met het Engels van de gemiddelde Nederlander zit het namelijk wel goed (yes, yes) en ook onze scholen scoren internationaal goed. En wie wil er nou niet in deze pittoreske stad met kanalen en grachtenpanden wonen? Verder is het een stad die is rijk aan cultuur en een stad met een bruisend nachtleven. Een ander groot voordeel is dat Schiphol vlakbij is en er goede treinverbindingen zijn naar andere grote Europese steden, waaronder Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie. En… Nederlanders staan bekend als echte wereldburgers met een open en tolerante houding.

winner

Copyright: Giphy.com

Het enige minpuntje van Amsterdam. Na de crisis werd de regelgeving qua bonussen aangepast en mag een bonus nog “slechts” 20% van het jaarsalaris zijn. En dit schrikt de financiële whizzkids een beetje af omdat zij aan grote bonussen gewend zijn.

De top 5

Andere steden die goed scoorden waren:

 • Frankfurt (54/60 punten)
 • Wenen (51/60 punten)
 • Dublin (50/60 punten)
 • Parijs (43/60 punten)

Maar… de experts gaven ook allemaal aan dat er nu in elk geval nog geen plannen zijn om werknemers Londen te verhuizen naar een andere stad. Het gaat dus om een hypothetische situatie. Maar wie weet over x-aantal jaar

Bron: hetparool.nl / NYTimes.com