Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > De woningmarkt in (corona)crisis? Wat je moet weten als je nu een huis wil kopen

De woningmarkt in (corona)crisis? Wat je moet weten als je nu een huis wil kopen

De woningmarkt in (corona)crisis? Wat je moet weten als je nu een huis wil kopen

De coronacrisis zorgt nog altijd voor veel onzekerheid, ook op de woningmarkt. Hoewel er in het begin van de crisis gedacht werd dat de huizenprijzen zouden dalen, blijkt dat toch niet het geval. Sterker nog: de prijzen stijgen nog altijd ten opzichte van het jaar ervoor. Dat levert vragen op, want is het nou wel of niet verstandig om nu een huis te kopen?

Woningmarkt in coronacrisis

Ben je binnenkort van plan een huis te kopen, maar weet je niet of dat een goed idee is ten tijden van corona? Dat is niet zo vreemd, aangezien alle aspecten van ons leven – dus óók de woningmarkt – onzeker zijn geworden. Gelukkig kunnen er nog altijd voorspellingen worden gedaan. Die bieden geen garantie, maar informeren je zoveel mogelijk. Wat gaan de huizenprijzen de komende maanden doen? Is het een goed plan om in deze tijd een huis te kopen (of verkopen) of kun je beter even wachten?

Onoverwinnelijk?

Zelfs maanden sinds de coronacrisis is er geen daling te zien in de huizenprijzen. Je zou bijna denken dat er niets is wat de woningmarkt kan schaden. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) dat de prijzen in Nederland ook in het tweede kwartaal weer zijn gestegen (ten opzichte van vorig jaar). Meer dan de helft van de huizen werd boven de vraagprijs verkocht – en dat is voor het eerst. Kortom: de woningmarkt lijkt totaal niet te worden geraakt door de coronacrisis.

Drie scenario’s

De vraag is alleen of dit zo blijft. Om daar meer inzicht in te krijgen, sprak NU.nl met Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt van de TU Delft. Hij noemt drie verschillende scenario’s voor de woningmarkt, die afhankelijk zijn van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt.

Scenario 1: Er komt geen nieuwe golf en er verschijnt volgend jaar een vaccin op de markt. Volgens Boelhouwer zullen de huizenprijzen eerst iets stijgen, waarna ze in de loop van het jaar weer zullen dalen.

Scenario 2: Lockdown nummer twee komt eraan, wat niet heel goed uit zal pakken voor de woningmarkt. Boelhouwer zegt dat er in dat geval minder vraag is, waardoor de huizenprijzen zullen dalen. Dat kan even duren, maar “daarna komt de uitgestelde vraag terug en schieten de huizenprijzen als een raket omhoog,” aldus de hoogleraar.

Scenario 3: Het vaccin laat langer op zich wachten en de coronacrisis duurt nog jaren. Wat er dan gebeurt, kan Boelhouwer niet voorspellen, maar de woningmarkt zal in ieder geval voor een langere tijd “behoorlijk geraakt worden”.

Lees ook
Heb jij ‘m al gedownload? Alles wat je wil weten over de nieuwe corona-app

Hypotheekrente

En hoe zit het met de hypotheekrente? Hoewel die ook moeilijk te voorspellen is, bestaat er een grote kans dat de rente niet zal stijgen. Dit komt doordat er veel geld in de woningmarkt is gepompt. “Als de economie niet snel groeit, blijft dat geld beschikbaar waardoor de rente de komende jaren laag blijft,” aldus Boelhouwer. Zo ben je dus verzekerd van stabiele lasten als je nu een hypotheek afsluit. Maar mocht je geen haast hebben, dan kun je beter nog even wachten met het kopen van een huis. Al helemaal als we met het eerste scenario te maken krijgen – wat we natuurlijk hopen.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, NVM | Beeld: Getty Images