Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Je witte was wit krijgen én houden? ‘Zet ‘m eens op 90 graden’

Je witte was wit krijgen én houden? ‘Zet ‘m eens op 90 graden’

Je witte was wit krijgen én houden? ‘Zet ‘m eens op 90 graden’

Hoe krijg én houd je je witte was wit? Zo doe je dat! 

Witte was

Wat je moet weten over witgoed…

90 graden

Grijze vetluis klinkt als een vervelend beestje, maar het is een vettige substantie die bij het wassen achterblijft in de machine. Het is dus geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat lichaamsvet, haar en huidschilfers een reactie aangaan met je wasmiddel. Je verwijdert het door je wasmachine regelmatig schoon te maken en ‘m af en toe te laten draaien op 90 graden met een scheutje schoonmaakazijn.

Schoon kunstgebit? Schone was!

Voor een extra schone, stralend witte was kun je, naast een goed witwasmiddel, verschillende ‘ingrediënten’ toevoegen. Een tabletje Steradent (jawel, zo’n tabletje dat normaal wordt gebruikt om een kunstgebit mee te reinigen) bijvoorbeeld. Stop het tablet gewoon tussen het wasgoed. Ook een schepje soda doet wonderen: je witte was wordt weer extra wit – en vet en kalk verdwijnen meteen uit je wasmachine.

Lees ook
Dus dáárom moet je nieuwe kleding altijd wassen

Grijze was wordt witte was

Witte lakens of handdoeken die door het vele wassen zijn verkleurd, geef je een oppepper door aan je was een beetje chloor toe te voegen (naast je gewone wasmiddel). Was ze daarna nog een keer met alleen wasmiddel en een fijne wasverzachter om de chloorgeur te verwijderen en je lakens of handdoeken zijn weer fris en wit.

Vlekkeloos

Zitten er gele vlekken van zweet of deodorant in een wit shirt? Spuit een beetje glansspoelmiddel (voor de vaatwasser) op de vlekken. Laat even inwerken en was je shirts daarna zoals je gewend bent, ze komen zo weer schoon uit de machine.

De zon in!

Schijnt de zon? Hang je witte was dan lekker buiten te drogen. De zon bleekt je spullen lichtjes en maakt ze weer mooi wit. Tip: check eerst even of je waslijn schoon is, het zou zonde zijn als er meteen weer vieze strepen op je schone was komen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages