Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Winter is here: 5 tips voor veilig autorijden met gladheid

Winter is here: 5 tips voor veilig autorijden met gladheid

Winter is here: 5 tips voor veilig autorijden met gladheid

Jawel: op de eerste plekken in Nederland is al sneeuw gevallen. De volgens het weerbericht verwachte tien centimeter sneeuw is leuk voor het bouwen van sneeuwpoppen, maar iets minder fijn wanneer je nog ergens heen moet met de auto. Hoe kun je veilig de weg op met gladheid? Flair verzamelde tips!

Lees ook: Winterkwaaltjes: wie kent ze niet? Zo kom je er vanaf!

Houd afstand
Het is heel belangrijk om meer afstand te houden dan normaal wanneer de wegen glad zijn. Het onvoorspelbare wegdek kan ervoor zorgen dat je voorganger plots moet remmen. Door afstand te bewaren, heb je genoeg tijd en ruimte om de plotselinge stop van je voorganger op te vangen – en voorkom je dat je in een keer op de rem moet trappen. Want dan ligt slipgevaar op de loer!

Trek rustig op
Ook is het belangrijk om niet te snel weg te willen rijden met gladheid. Hard optrekken vanuit stilstand kant glijpartijen met zich meebrengen. Het belangrijkst is weinig gas geven en de koppeling heel rustig laten opkomen. Dat kan in de tweede versnelling, maar ook prima in de eerste, meldt ANWB.

Kijk ver(der) vooruit
Wanneer er een laagje sneeuw op het wegdek ligt, is het aan te raden om extra ver vooruit te kijken. Op deze manier stuur je vanzelf in de goede lijn. Dit gaat beter door – wederom – voldoende afstand te bewaren. Dat extra beetje veiligheidsmarge is echt aan te raden, wanneer je niet precies weet hoe glad het op sommige plekken zal zijn.

Rem ineen keer of niet
Remmen is een lastige klus met gladheid. Wanneer je een noodstop moet maken, kun je het best in één keer en niet op een ‘pompende’ manier remmen. Als je telkens een beetje afremt vanuit hoge snelheid, zul je sneller in de slip raken. In bochten kun je echter beter helemaal niet remmen bij gladheid. Beter kun je het gas loslaten in de bocht om wat vaart te minderen en pas weer gas geven wanneer je uit de bocht komt.

Sneeuwpret?
Wanneer er flink wat sneeuw ligt, is het belangrijk om niet te veel gas te geven bij het optrekken. Laat liever de koppeling rustig opkomen en rijd desnoods weg in de tweede versnelling. Wanneer er een vers pak sneeuw ligt, zul je meer grip hebben dan wanneer het al helemaal aangereden op de weg is. Houd hier dus zeker rekening mee.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek:  www.facebook.com/flairathome

Bron: ANWB, Generali.nl. Beeld: Sanoma Beeldbank