Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zó weinig calorieën zitten er in één glas glühwein (en zo maak je het)

Zó weinig calorieën zitten er in één glas glühwein (en zo maak je het)

Zó weinig calorieën zitten er in één glas glühwein (en zo maak je het)

Niets is lekkerder dan het nippen aan een glaasje glühwein. Zeker als het buiten koud is, de verwarming binnen hoog staat en de kerstmuziek op de achtergrond afspeelt. Het is de ultieme kerstbeleving, maar hoeveel calorieën zitten er nu eigenlijk écht in een glaasje glühwein? Wij zochten het voor je uit!

Wat is glühwein?

De letterlijke vertaling van glühwein is ‘gloeiwijn’ en de naam verklapt eigenlijk al wat het is. Het is namelijk een warme wijn, ja echt, die je laat gloeien. Glühwein wordt vaak buiten geschonken op kerstmarkten of bij ijsbanen en dat is dan ook meteen de charme van het drankje: het drankje verwarmt letterlijk je lichaam. En zorgt ook nog eens voor dat gezellige (kerst)sfeertje.

Lees ook 
Not so happy new year: deze drie sterrenbeelden staat een belabberd 2021 te wachten

Zo maak jij ‘m thuis

Je hoeft geen ster in de keuken te zijn, want niets is zó makkelijk als het maken van glühwein. Het enige wat je nodig hebt is een goede fles wijn en enkele specerijen.

De ingrediënten

  • 1 fles lekkere (!) rode wijn
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • 1 sinaasappel
  • 4 kruidnagels

Heel erg moeilijk is het niet, je hoeft namelijk alleen het volgende te doen: snijd de sinaasappel in schijfjes en halveer het vanille stokje in de lengte. Let op: je hoeft het vanille stokje niet uit te schrapen. Pak een grote pan en schenk hier de fles wijn in. Voeg hier de schijfjes sinaasappel, vanille stokje, het kaneelstokje en de kruidnagel aan toe. Zet de pan vervolgens voor 15 minuten op een laag vuurtje. Pas op: de wijn mag niet koken. Et voilà, je kunt genieten van een heerlijke en vooral zelfgemaakte glühwein. Santé!

Calorieën

Dat glühwein niet écht goed is voor de lijn, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Het basisingrediënt oftewel de wijn tikt natuurlijk al aardig wat calorieën aan. Al is rode wijn wél gezonder dat witte wijn. Een groot wijnglas vol glühwein bevat volgens het Voedingscentrum ongeveer 177 calorieën. Ter vergelijking: een groot wijnglas vol normale rode wijn bevat ongeveer 123 calorieën. Glühwein is dus best wel een calorieënbom, maar aangezien we het niet het hele jaar drinken, mag je jezelf zo rond de feestdagen heus wel verwennen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock