Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Grote wasjes, kleine wasjes: weet jij wat al die wassymbolen betekenen?

Grote wasjes, kleine wasjes: weet jij wat al die wassymbolen betekenen?

Grote wasjes, kleine wasjes: weet jij wat al die wassymbolen betekenen?

Wassen, wassen, wassen: soms lijkt er geen einde te komen aan de grote stapel vieze was. Witte was, bonte was; alles moet netjes gewassen op soort en kleur. Maar weet jij eigenlijk wel wat al die wassymbolen betekenen in het etiket? Wij helpen je uit de brand met een uitgebreide gids!

Een lesje wassymbolen

De wassymbolen op het etiket in je kledingstuk zijn een goede guide bij het wassen van je kleding, dus knip het etiket er niet gelijk uit! Want als je even niet oplet was je jouw favoriete blouse te heet en komt ‘ie gekrompen uit de wasmachine. In het etiket van je kleding staat altijd een wasvoorschrift met symbolen die aangeven hoe je het kledingstuk het beste kunt wassen . En soms komt dat best wel nauw! Allereerst is het slim om je kleding binnenstebuiten te wassen, want zo blijft het langer mooi. En als het kan zo min mogelijk met warme temperaturen wassen, dit is een stuk beter voor het milieu én de kans op krimpen is een stuk kleiner (win-win!). Good to know: er zijn vijf universele symbolen die altijd op een kledingetiket staan.

  1. Teiltje/wastobbe (wassen)
  2. Strijkijzer (strijken)
  3. Vierkant (drogen)
  4. Cirkel (stomen)
  5. Driehoek (bleken)

Handig om te weten is dat als er ergens een kruis doorheen staat, dat je het dan absoluut niet moet doen. Strijk dus bijvoorbeeld niet zomaar elk delicaat kledingstuk wat je hebt en kijk ook altijd even voor de zekerheid of je iets wel in de droger mag doen. Hieronder leggen we alle symbolen verder uit.

Wassymbolen: het teiltje

Let vooral op de lijntjes en getallen die soms bij het teiltje ziet staan. De getallen geven uiteraard aan op welke temperatuur je de kleding kan wassen. Kouder kan altijd, maar warmer is absoluut niet aan te raden. Zeg anders maar dag tegen je favoriete trui! De lijnen die onder het teiltje staan, zijn ook zeker het bestuderen waard. Ze geven namelijk het speciale programma van de wasmachine aan. Als er geen lijnen staan betekent het dat je een normaal programma kan draaien. Staat er één lijntje of meer? Dan moet je een fijn wasprogramma gebruiken, speciaal voor delicate stoffen. Het handje geeft logischerwijs aan dat een handwasje nodig is.

Wassymbolen: Strijkijzer

Vaak zijn er drie verschillende standen op een strijkijzer die overeenkomen met het strijkijzer symbool op het wasvoorschrift. Één stipje betekent dat je het kledingstuk niet té heet mag strijken (en liever niet te stomen). Doe je dit wel, dan kan de stof of opdruk beschadigen. Twee of meer stippen betekent dat je wel heter mag strijken.

Lees ook
Je beddengoed niet wassen na de seks: zó vies is het echt

Wassymbolen: Drogen

Het vierkantje staat voor een droger. Veel kleding is niet geschikt voor de droger, dan staat er een dik kruis door het symbool. Staat er één stip op het etiket dan kan je de kleding drogen op een licht programma, twee stippen betekent een normaal programma en drie stippen is bedoeld voor snel drogen of hoge temperatuur.

Wassymbolen: Stomen

Heb je een stoomapparaat thuis staan? Daar is ook een symbool voor. In de cirkel staan verschillende letters met betekenissen. De letters geven aan welke reinigingsmiddelen er gebruikt mogen worden om de kleding te reinigen. De A betekent dat chemische reinigingsmiddelen gebruikt mogen worden, de W betekent nat reinigen en met een kruis erdoor dat je het alleen mag stomen. De P betekent dat je kleding kan stomen met diverse oplosmiddelen en F staat voor koolwaterstoffen.

Wassymbolen: Bleken

Last but not least: een driehoek staat voor de mogelijkheid om te bleken. Staat er een driehoek met een kruis dan is bleken een no-go, met strepen betekent dat je kunt wassen met zuurstofbleekmidden en staan er geen strepen in dan kun je het wassen met chloor.

Wassymbolen

Zo, weer wat geleerd! Met deze guide wordt wassen appeltje eitje!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Getty Images