Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Wat? Schoonmaakmiddelen even schadelijk voor longen als roken

Wat? Schoonmaakmiddelen even schadelijk voor longen als roken

Thuis & wonen
Wat? Schoonmaakmiddelen even schadelijk voor longen als roken

Schoonmaken zorgt niet alleen voor een opgeruimd huis, je verbrandt er ook nog eens calorieën mee. Je zou zeggen dat er alleen maar voordelen kleven aan poetsen, maar niets blijkt minder waar.

Lees ook: Wie had dat gedacht? Deze dingen kun je schoonmaken met olijfolie

Volgens onderzoekers van de Noorse Universiteit van Bergen kunnen schoonmaakmiddelen op lange termijn evenveel schade toebrengen aan je longen als roken. Dit heeft het team van wetenschappers ontdekt na onderzoek onder meer dan 6.000 professionele schoonmakers. De uitkomsten zijn niet mild: schoonmakers die twintig jaar lang iedere dag gebruik maken van schoonmaakmiddelen, zouden dezelfde schade oplopen aan hun longen als mensen die in dezelfde periode zo’n twintig sigaretten roken per dag.

Risico’s

Uit het Scandinavische onderzoek blijkt dat de longen van schoonmakers die vaak producten als bleekmiddel gebruiken, net zo achteruit gaan als die van rokers. Hierbij zijn ademhalingsproblemen een veelvoorkomend probleem. De schade zou iedere dag een beetje erger worden, aldus onderzoeker Øistein Svanes, te wijten aan de chemische bestanddelen in schoonmaakmiddelen.

Niet verrassend

Heel verrassend zijn de uitkomsten van het onderzoek niet, vindt Svanes zelf. ‘De kleine deeltjes in reinigingsmiddelen zijn nu eenmaal bedoeld om de vloer te reinigen en niet je longen’, aldus Svanes tegenover Independent. We kunnen zulke chemische producten dan ook beter niet gebruiken volgens de wetenschapper. ‘Een microvezeldoek en wat water is al genoeg om je huis schoon te maken.’

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron: Libelle, NSMBL | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee