Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Wat is blancheren? En nog meer kooktermen!

Wat is blancheren? En nog meer kooktermen!

Thuis & wonen
Wat is blancheren? En nog meer kooktermen!

Je leest het vaak in kookboeken en ook televisiekoks strooien vaak met de term: blancheren. Maar wat is blancheren nu precies? Flair legt het uit! 

Wat is blancheren

Wat is blancheren? Het woord blancheren klinkt misschien als een lastige kooktechniek, maar dat valt reuze mee! Blancheren betekent het kort koken van fruit of groenten, om ze daarna direct in koud water te leggen. Hierdoor kook je de groente beetgaar en blijft hij dus lekker knapperig. Het is ook nog eens gezond: door het korte koken gaan bacteriën en schadelijke stoffen namelijk weg, maar blijven alle goede voedingsstoffen behouden. De kooktijd is vaak maar een minuutje of twee. Door het koude water stopt het kookproces en houden het fruit en de groenten hun mooie kleur, vitaminen en voedingstoffen.

Stappenplan

Nu hebben we uitgelegd wat blancheren is, maar hoe doe je het nu precies? Blancheren doe je meestal gewoon in water. De makkelijkste manier is om het water eerst aan de kook te brengen en vervolgens de groenten toe te voegen.

Stap 1: Breng een pan met water aan de kook. Voeg eventueel wat zout toe.

Stap 2: Schep, zodra het water kookt, de groenten in het water.

Stap 3: Laat kort koken zonder deksel. Hoe lang precies, dat hangt af van de dikte en de soort groente.

Stap 4: Giet de groenten af in een vergiet en spoel direct af met koud water.

Wat kun je blancheren?

Er zijn heel veel soorten groente (en zelfs fruit) die je kunt blancheren. Sperziebonen worden bijvoorbeeld vaak geblancheerd. Rauw kun je ze namelijk niet eten, dat is zelfs ongezond! Maar na kort blancheren zijn ze nog lekker knapperig, mooi groen en heerlijk in salades.

  • Sperziebonen en peultjes: 2 minuten
  • Spinazie en boerenkool: 0,5 tot 1 minuut
  • Spruitjes: 4 minuten
  • Broccoli en bloemkool: 2 minuten (in roosjes gesneden)

Andere kooktermen

Fruit de uitjes, rul het gehakt, gratineer de ovenschotel! Klinkt goed, maar eh… wat houden deze bekende kooktermen nu eigenlijk in? Voor de minder ervaren keukenprinsessen: de betekenissen op een rijtje.

  • Wat is fruiten? Fruiten is het kort aanbakken van bijvoorbeeld uitjes, venkel of prei. Bak ze kort en rustig aan in een beetje olie of boter. Ze krijgen dan een glazige, lichtbruine kleur. Precies goed! Door het fruiten van groenten komen de smaken en aroma’s beter vrij en dat maakt het hele gerecht nét iets lekkerder.
  • Wat is gratineren? Gratineren is bijvoorbeeld een ovenschotel voorzien van een krokant laagje. Strooi kaas over het gerecht en zet de schotel in de oven, er komt dan een lekker knapperig korstje op.
  • Wat is rullen? Rullen betekent het bakken van gehakt los in de pan, dus niet in de vorm van een hamburger of gehaktballetjes. Zo simpel is het eigenlijk. Je kunt bijvoorbeeld gehakt rullen voor in taco’s, spaghetti of ovenschotels.

Zo, de betekenissen van de kooktermen zijn bekend. We zijn weer wat wijzer geworden en waarschijnlijk hebben we het gratineren, blancheren en fruiten alláng onder de knie, zonder het te weten… Ha!

De vraag ‘Wat is blancheren’ hebben we beantwoord, maar welke andere kooktermen zijn voor jou nog altijd een raadsel? Laat het ons hieronder weten en lees de betekenis binnenkort terug op de site!

Lees ook: Invriezen? Dit moet je weten!

Shoppen is altijd een goed idee