Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo maak je je wasmachine schoon!

Zo maak je je wasmachine schoon!

Zo maak je je wasmachine schoon!

Hoewel je wasmachine bedoeld is om kleding schoon te maken, moet het apparaat zelf ook af en toe worden schoongemaakt. Waarom? Kalkaanslag en aangekoekte zeepresten kunnen de werking van de wasmachine sterk verminderen. Tijd dus om de wasmachine een poetsbeurt te geven. Een wasmachine schoonmaken doe je zo!

Rubberen rand

Handige hulpmiddelen om je wasmachine mee schoon te maken zijn vaatdoekjes, zachte borstels, schoonmaakazijn en keukenpapier. Zorg ook voor een emmertje sop in de buurt. Begin met de rubberen rand van de wasmachine schoonmaken. Maak deze goed schoon met keukenpapier. De grijze aanslag die hierop zit heet vetluis en bestaat uit haren, huidschilfers en lichaamsvetten in combinatie met wasmiddel. Waarom moet je deze rand goed schoonmaken? Het laat je wasgoed vies ruiken en ontregelt de waterhuishouding in de machine. Eveneens laat het vlekken achter op de kleding.

Zeepbakje

Ook het zeepbakje dient grondig schoon te worden gemaakt. Spoel het bakje uit met een sopje en droog het daarna goed af. De ruimte waaruit je het bakje haalt, moet ook schoon worden gemaakt. Vaak blijven hier namelijk zeepresten hangen. Met een zachte borstel of een vaatdoekje kun je dit eenvoudig verwijderen. Plaats na het schoonmaken het zeepbakje weer terug.

Trommel

De trommel van de wasmachine schoonmaken doe je door er een flinke scheut schoonmaakazijn in te gooien. Draai vervolgens een wasprogramma op 90° C. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet vuil en kalk goed op. Je wasmachine is daarna weer helemaal schoon en ruikt weer fris. Maak ondertussen de buitenkant van je wasmachine schoon met een sopje.

Wastip van Robijnfan

Hayley Vis woont samen met haar vriend Michael in Purmerend en is in afwachting van de oplevering van hun nieuwe woning. Tot die tijd leeft ze uit verhuisdozen. Ze is een echte Robijnfan. “Ik houd me strikt aan de waslabels. Ik ben zuinig op mijn kleding en scheid al mijn was. Zelfs de bonte was selecteer ik op kleur. Ik stop echt geen roze shirtje samen met een groene broek in de machine. Michael en ik dragen voornamelijk witte en zwarte kleding, dus kleur spaar ik even op, tot ik bijvoorbeeld een hele roze was heb of een spijkerbroekenwas. Het liefst gebruik ik ook nog speciale wasverzachter voor mijn donkere was.”

Wasmachine schoonmaken met Robijn

Kijk voor meer wastips op de Facebookpagina van Robijn!