Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Wait, what?! Sojamelk verdwijnt uit de supermarkten

Wait, what?! Sojamelk verdwijnt uit de supermarkten

Wait, what?! Sojamelk verdwijnt uit de supermarkten

Geen paniek, liefste fans van sojamelk. Jullie favoriete drankje blijft bestaan, maar volgens het Europees Hof van Justitie mogen plantaardige producten niet meer geplaatst worden onder de naam van zuivelproducten. Vanaf nu spreken we van sojasap of sojadrink. Dat wordt even wennen. 

Lees ook: 4 x voedsel met méér proteïne dan een eitje

Voortaan mogen plantaardige producten niet meer bestempeld worden als zuivelproducten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist na een zaak tegen het bedrijf Tofu Town in Duitsland. De benaming zou misleidend zijn voor de klant, want sojadrink – we moeten zelf nog wennen aan de naam – is een melkvervanger.

Zuivel

Melk, room, boter, yoghurt en kaas worden vanaf nu enkel en alleen gebruikt voor producten met een dierlijke oorsprong. Bye bye, veganistische yoghurt en tofuboter. Op veel sojaproducten staat al een verduidelijkende tekst, maar dat is volgens het Hof niet voldoende.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen. Pindakaas, cacaoboter en kokosmelk mogen wel onder deze namen in de winkelrekken blijven liggen. Deze producten staan op een bepaalde lijst die niet naar de Europese regels moet luisteren. Vlees- en visvervangers staan ook op die lijst. Daarom mag bijvoorbeeld een sojaburger wel blijven bestaan.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10