Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Wacht nog even met poetsen: buien met Saharazand in aantocht

Wacht nog even met poetsen: buien met Saharazand in aantocht

Thuis & wonen
Wacht nog even met poetsen: buien met Saharazand in aantocht

Na een prachtig paasweekend is het ook vandaag weer stralend weer. Maar wie van plan is in het zonnetje de handen uit de mouwen te steken, door het tuinmeubilair te poetsen of de auto te wassen bijvoorbeeld, kan daar beter nog even mee wachten. Na morgen kun je namelijk weer opnieuw beginnen…

Zandbuien

Een grote wolk met Saharazand ligt momenteel boven Nederland. Zolang het droog blijft, merken we dit volgens Weeronline alleen aan extra rode kleuren bij de zonsopkomst en zonsondergangen. Daarnaast is de lucht overdag niet strakblauw. Morgen gaat het echter regenen (en onweren), waardoor het zand naar beneden komt, met vieze auto’s en tuinmeubelen tot gevolg.

Saharastof

Op grote hoogte in de atmosfeer heeft een zuidelijke stroming de afgelopen dagen Saharazand aangevoerd. Feitelijk gaat het alleen om de allerkleinste zanddeeltjes en is de naam ‘Saharastof’ meer op zijn plaats. Het stof is afkomstig vanuit Marokko, Algerije en Tunesië en via Spanje, Italië, Frankrijk en België naar ons land gestroomd.

‘Stoffelijk’ overschot

Donderdag trekt het Saharastof via het noordoosten het Nederlandse luchtruim uit. In de ochtend komen in het noordoosten mogelijk nog buien voor, waarbij regendruppels vermengd met Saharastof kunnen neerdalen. In de middag is op meer plaatsen kans op een bui, maar het Saharastof is dan waarschijnlijk al helemaal weggetrokken.

Niet schadelijk

Het stof is niet schadelijk voor onze gezondheid, omdat het op grote hoogte in de atmosfeer zit. In het Middellandse Zeegebied zit het stof nog wel in de lucht op leefniveau. Hier is dan ook regelmatig sprake van een slechte luchtkwaliteit door Saharastof. Onderweg naar Noord-Europa komt het stof steeds hoger in de atmosfeer terecht en verdwijnt het uit de onderste lagen van de atmosfeer. In Noord-Afrika zelf zitten ook veel grovere zanddeeltjes in de lucht.

Lees ook
Tegenvaller: wordt het weer op Koningsdag tóch minder mooi dan verwacht?

Instagrammen maar!

Het Saharastof kan vandaag zorgen voor extra mooie avondluchten. De stofdeeltjes zorgen voor extra breking en verstrooiing van het licht. Hierdoor komen de rode, oranje en gele kleuren van het zonlicht beter aan bod. morgenochtend is vooral in het noorden nog kans op een mooie zonsopkomst. In het zuiden overheerst de bewolking en is al kans op een enkele bui.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee