Je bent hier: Home > Budget > Waarschuwing voor nepwebshops in cadeaumaand: doe dít voor je afrekent

Waarschuwing voor nepwebshops in cadeaumaand: doe dít voor je afrekent

Budget
Waarschuwing voor nepwebshops in cadeaumaand: doe dít voor je afrekent

Heb jij je het afgelopen weekend helemaal scheel gekocht met Black Friday-kortingen? Ga dan nog even goed na bij welke shops je je geld hebt uitgegeven. De Consumentenbond waarschuwt – met het oog op de feestdagen – namelijk voor nepwebshops, bedoeld om argeloze kopers juist in de decembermaand op te lichten.

Lees ook
Black Friday gemist? Hier vind je de beste Cyber Monday-deals (én kortingscodes!)

Lastig te herkennen

De professioneel ogende digitale winkels zijn vaak pas kort in de lucht en schermen met concurrerende prijzen voor populaire, dure artikelen, zoals mobieltjes, tablets, laptops, andere elektronica en speelgoed. Deze ‘december-nepshops’ zijn moeilijker te herkennen, omdat ze zijn voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDeal-betaalmogelijkheid en een keurmerk.

Doe een check

Volgens de Consumentenbond heeft de politie een speciaal team geformeerd om internetoplichting in de decembermaand op te sporen. De bond raadt bezoekers van zulke sites aan te onderzoeken hoelang de webwinkel bestaat (via sidn.nl voor sites die eindigen op .nl) of whois.icann.org (voor sites die eindigen op .com, .org en .net).

Duizenden shops offline

Afgelopen voorjaar en zomer liet de Consumentenbond al duizenden malafide webshops offline halen. De bond deed toen ook al onderzoek naar webwinkels die met hoge kortingen merkkleding of luxe producten aanboden, maar in werkelijkheid nepproducten verkochten of soms zelfs helemaal niets leverden. De winkels maakten in veel gevallen gebruik van bestaande, in onbruik geraakte domeinnamen. Zo’n webadres was bij Google meestal al bekend en eindigde daardoor hoger in de zoekresultaten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock