Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Waarom zijn de bananen krom?

Waarom zijn de bananen krom?

Waarom zijn de bananen krom?

Iedereen heeft het zich weleens afgevraagd: waarom zijn bananen eigenlijk krom? Nee, het komt niet doordat ze naar het licht toe groeien. Maar hoe komt het dan wel? Nou, het zit zó.

Zware bananenplant

Bananen groeien aan een bananenplant. Die plant bestaat uit een cilinder van bladeren.  Na een tijdje groeit aan de cilinder een bloemenknop, en uit die knop groeien bloemen. Soms wel 100! En uit al die bloemen groeit uiteindelijk een banaan.

Als de bananen beginnen te groeien, kun je je voorstellen dat de tros alsmaar zwaarder wordt.  Door de zwaartekracht begint de tros naar beneden uit te wijken. De bananen willen tegelijkertijd naar boven blijven groeien, tegen de zwaartekracht in. Zo groeit een banaan dus krom!

Rechte bananen

Wil je toch graag een rechte banaan? Dan moet je er als bananenteler voor zorgen dat de steel van de tros ondersteund wordt. Dat is ook de reden dat kleine banaantjes vaak recht zijn. Kleine bananen zijn lichter. Hierdoor buigt de steel van de tros niet mee en hoeven de banaantjes niet tegen de zwaartekracht in (krom) te groeien.

Pellen als een aap

Meestal is het een peulenschil, maar zo nu en dan kan het pellen van een banaan een flinke klus zijn. Doe het daarom zoals een aap dat doet. Druk de achterkant tegen elkaar. Als het goed is, ontstaat er door de druk een klein gaatje. Trek nu eenvoudig de schil van de banaan en klaar is Kees.

 

Lees ook: Wanneer is fruit eigenlijk rijp?