Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Waarom je nooit een spons moet gebruiken voor de afwas

Waarom je nooit een spons moet gebruiken voor de afwas

Waarom je nooit een spons moet gebruiken voor de afwas

De afwas doen met een spons: je bent lang niet de enige die het doet. Maar of dat ook zo hygiënisch is, valt te betwisten. Sponsen zouden doorgaans namelijk meer bacteriën bevatten dan een toiletbril en ze uitwassen zou het alleen maar erger maken.

Lees ook: Afwassen is de beste therapie tegen stress

Je schrobt er de pannen, glazen en bestek mee waarna je ‘m reinigt, om de spons vervolgens te hergebruiken. Geen goed idee, als we onderzoekers in het online magazine Scientific Reports van Nature mogen geloven. ‘Sponsen die regelmatig gewassen worden, bevatten niet minder bacteriën dan niet-gewassen exemplaren,’ stellen ze. Uit hun studie blijkt zelfs dat het aantal bacteriën soms toeneemt na het reinigen, wat onder meer zou komen doordat een spons van poreus materiaal gemaakt is. Daarnaast zouden er heel wat bacteriën bestaan die de schoonmaakbeurt overleven en zich vermenigvuldigen op de spons.

Alternatief

Het team achter dit recentelijke onderzoek is niet de enige die het (her)gebruiken van sponsen afraadt. Het Voedingscentrum waarschuwt bovendien voor het gebruik van sponsen in de keuken; een afwasborstel zou een veel hygiënischer alternatief zijn. Vaatdoekjes in de keuken liggen? Die kun je rustig gebruiken, mits je ze iedere dag op minstens 60 graden wast.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock