Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Waarom je mondwater in de was moet doen + nog 5 geheime was-boosters

Waarom je mondwater in de was moet doen + nog 5 geheime was-boosters

Waarom je mondwater in de was moet doen + nog 5 geheime was-boosters

Stel je eens voor dat sportsokken net zo fris kunnen ruiken als je mond nadat je je tanden hebt gepoetst: dat kán. Sterker nog: het is zelfs een heel goed idee om mondwater bij de was te doen. 

Dag muffe lucht

Je doet een kopje suiker- en alcoholvrij mondwater bij de was en wast sportspullen vervolgens zoals je normaal ook zou doen. Je kunt ook een half kopje aan de spoelmodus toevoegen. Reken maar dat die zompige, muffe lucht uit sportkleren haalt. Als bijkomend voordeel maakt het mondwater ook de wastrommel lekker schoon. Win-win in optima forma dus.

Nog meer van die fijne was-boosters? Goed: komen ze.

1. Citroensap

Vlekken laten makkelijker los dankzij citroensap. Door de blekende werking van het sap fris je de kleur van ondergoed op. Daarnaast verwijdert citroen roest (in de machine) en ruikt het heerlijk. Houd het vanwege die blekende werking wel bij witte was. Hardnekkige vlekken kun je ook te lijf gegaan door voor het wassen een halve citroen erop te deppen. Déppen dus, niet wrijven.

2. Zout

Lekker over de popcorn, maar een snuf zout doet ook wonderen tegen bloed- en vetvlekken. Kleding met een bloedvlek kun je het best weken in koud water met zout. Een vetvlek daarentegen kun je beter behandelen door er zout op te deppen en het kledingstuk vervolgens in de was te doen.

3. Zuiveringszout

Als het nare geurtjes uit de koelkast absorbeert, kan zuiveringszout ook wonderen doen voor je was. Zuiveringszout is een natuurlijke, budgetvriendelijke en veilige was-booster. Sprenkel een half kopje in de wasmachine voordat je het wasmiddel toevoegt en hardnekkige geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

4. Essentiële oliën

Essentiële oliën zijn een chemicaliën-vrije manier om bacteriën en schimmels aan banden te leggen. Voeg een paar drupjes tea trea olie, lavendelolie of je favoriete geur toe aan wat azijn of je favoriete wasmiddel. Zo voorkom je dat schimmel zich opstapelt én maak je je eigen persoonlijke wasmiddel. Eén nadeel: essentiële oliën aan de was toevoegen is wel een dure gewoonte. Je kunt er ook voor kiezen om ná het wassen je kleding te besprenkelen met een drupje van die geurende olie.

5. Afwasmiddel

Lees ook
Eens of oneens? ‘Eens in de twee weken je beddengoed wassen, is vaak zat’

Hardnekkige vet- en olievlekken zijn een drama. De oplossing vind je in de keuken. Drup een mini-beetje afwasmiddel op de vlek voordat je het kledingstuk wast. Zo bereikt het wasmiddel de vlek nog beter.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Getty