Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Waarom je je schoenen voortaan altijd uit wil doen als je binnen bent

Waarom je je schoenen voortaan altijd uit wil doen als je binnen bent

Waarom je je schoenen voortaan altijd uit wil doen als je binnen bent

Als kind wist je niet beter dan dat je je schoenen binnen uit moest doen na het buiten spelen. Maar nu lopen we zonder na te denken op onze stappers het huis in. Terwijl we er daarvoor mee op straat hebben gelopen, in de trein/bus/tram hebben gestaan en nog even langs de supermarkt zijn geweest. Best vies, als je erover nadenkt…

Lees ook: Deze Japanse schoenen zijn wel héél bizar

En dat blijkt ook uit onderzoek. Volgens een recente studie aan de Universiteit van Amsterdam leven er op nieuwe schoenen na twee weken al zo’n 420.000 verschillende bacteriën aan je schoenzolen. Say what?!

Getest
Voor het onderzoek werd aan tien mensen gevraagd om nieuwe schoenen twee weken lang te dragen. Vervolgens werden ze door de onderzoekers getest op bacteriën. Daaruit bleek dat er meer dan 420.000 verschillende bacteriën aan de schoenen zaten, waarvan 27 procent de dodelijke E.Coli-bacterie is. Ook werd de Klebsiella-bacterie gevonden, een bacterie die infecties kan veroorzaken.

Poep
De bacteriën die gevonden zijn, laten zien op welke plekken je bent geweest. En dat zijn niet altijd de schoonste… “De meest voorkomende bacteriën op de schoenen wijzen op contact met vuiligheid van uitwerpselen die meestal komen van vloeren in openbare toiletten of contact met dierlijke uitwerpselen van buiten,” vertelt onderzoeksleider en microbioloog Dr. Charles Gerba. De kans is dus vrij groot dat er poep van mensen en dieren onder je schoenen zit, wat je vervolgens doodleuk mee naar binnen neemt. “Onze studie toont aan dat bacteriën teruggevonden kunnen worden op schoenen die vaak ook binnen worden gedragen in huis of andere persoonlijke ruimtes,” vertelt Gerba.

90 tot 99 procent van de bacteriën op je schoenen wordt overgedragen op tegels en vloerkleden. Voortaan toch je schoeisel maar weer uitdoen?

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Shoppen is altijd een goed idee