Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Waarom je het frituurvet van je oliebollen nóóit door de wc mag spoelen

Waarom je het frituurvet van je oliebollen nóóit door de wc mag spoelen

Waarom je het frituurvet van je oliebollen nóóit door de wc mag spoelen

Het zal je verbazen hoeveel mensen het overgebleven frituurvet van hun oliebollen door de wc of gootsteen spoelen. Misschien doe jij dit zelf ook wel. Maar wist je dat je dit absoluut niet mag doen? Wij leggen uit waarom en waar je het overgebleven frituurvet wel mag weggooien. 

Frituurvet door de wc spoelen

Het is een makkelijke oplossing om het overgebleven frituurvet door de wc te spoelen. Maar dit is allesbehalve slim. Het gestolde frituurvet blijft namelijk plakken aan de binnenkant van de leidingen en de pompen die het water van de ene naar de andere plek moeten brengen. Grote kans dat je daarna de loodgieter kan bellen om de verstopping te verhelpen. Bovendien brengt het wegspoelen van frituurvet in de wc of gootsteen volgens Roelif Hovingh van waterschap Drents Overijsselse Delta ook risico’s voor het zuiveringsproces met zich mee. “Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verfresten, medicijnen of chemicaliën,” zo legt hij uit aan RTV Drenthe. “Als wij als Waterschappen daardoor weer extra werk moeten verrichten bij het zuiveren van het water, gaat de consument dat weer merken aan de watertarieven.”

Lees ook
Zólang moet je sporten om één oliebol er weer af te krijgen

Hier mag je het frituurvet wél weggooien

Maar waar moet je het overgebleven frituurvet van je oliebollen dan wel weggooien? “Je doet de olie terug in de fles of in een oud melk- of yoghurtpak. Dan kun je het in de grijze container gooien. Maar het is nog beter om het naar een inzamelplek te brengen. Bij de meeste supermarkten heb je nu gele containers staan, waar je het in kwijt kunt. Het vet wordt dan gerecycled en vervolgens wordt er biodiesel van gemaakt,” verteld Hovingh.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images