Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Parttime werken, fulltime ploeteren: ‘Het is kwalijk dat de schuld bij vrouwen ligt’

Parttime werken, fulltime ploeteren: ‘Het is kwalijk dat de schuld bij vrouwen ligt’

Parttime werken, fulltime ploeteren: ‘Het is kwalijk dat de schuld bij vrouwen ligt’

In de reportage in Flair 14 ‘Parttime werken is fulltime ploeteren’ maakt Flair zich hard voor parttime werkende vrouwen die continu onder vuur liggen. Hoofdredacteur Marije Veerman: “Ruil schuldgevoel aanpraten in voor het zoeken naar creatieve oplossingen.’’

Parttime werkende vrouwen

Balanstrutje, parttime prinsesje, deeltijd-diva; als parttime werkende vrouw krijg je er in Nederland ongevraagd een paar ‘mooie’ titels bij. Opiniemakers en talkshows hebben het maar druk met de zogenaamd luie parttime werkende vrouw. Ben je daarnaast ook nog moeder, dan kun je helemaal rekenen op kritiek. Flair maakt zich hard voor deze groep vrouwen en vraagt om een andere, zachtere blik.

Schuldgevoel

Hoofdredacteur Marije Veerman: “De kritiek raakt ons, omdat je als vrouw en moeder toch al het gevoel hebt het nooit goed te kunnen doen. Als het goed is hebben vrouwen, voordat ze moeder worden, goed nagedacht over hoe ze werk en gezin gaan combineren. Of ze thuisblijfmoeder worden of parttime of fulltime gaan werken. Maar altijd blijft dat knagende schuldgevoel en de vraag of je de juiste keuze hebt gemaakt. Werk je fulltime, dan vraag je je af of je er wel genoeg bent voor de kinderen. Werk je parttime, dan heb je het gevoel dat je overal half bent en als thuisblijfmoeder blijft het knagen dat je niet financieel onafhankelijk bent en mensen misschien op je neerkijken.”

Lees ook
Marije over partime werkende vrouwen: ‘In de jaren ’70 bejubeld, tegenwoordig een doodzonde’

Creatieve oplossingen

Bijnamen en nog meer schuldgevoel aanpraten gaan het probleem dan ook niet oplossen. Wat wél helpt, is om met de parttime werkende vrouwen in gesprek te gaan, want twintig procent van hen geeft aan meer te willen werken als de werktijden flexibeler zijn. Marije: “Het is kwalijk dat de schuld bij vrouwen ligt. Natuurlijk moeten we naar onszelf kijken, maar dat doen we al continue. Kijk liever naar hoe de samenleving is ingericht en zoek naar creatieve oplossingen. Laat werkgevers bijvoorbeeld flexibelere werktijden bieden, in coronatijd is gebleken dat dat prima werkt. En verhoog salarissen in beroepen waar veel vrouwen werken zodat het niet automatisch de vrouw is die minder gaat werken als er kinderen komen. Dáár zou de discussie over moeten gaan.”

Flair 14-2021 ligt t/m 13 april in de winkel. Wil je ‘m liever thuis laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Jessica van Zanten | Beeld: Esmee Franken voor Flair