Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Vriendelijk, collegiaal en bescheiden? Dan verdien je waarschijnlijk minder salaris dan je collega

Vriendelijk, collegiaal en bescheiden? Dan verdien je waarschijnlijk minder salaris dan je collega

Vriendelijk, collegiaal en bescheiden? Dan verdien je waarschijnlijk minder salaris dan je collega

Brutale meisjes hebben de halve wereld, wordt wel eens gezegd, zeker op de werkvloer. Nu is er ook onderzoek die deze bewering onderschrijft.

Dat vrouwen het regelmatig afleggen tegen mannen mag inmiddels geen geheim meer zijn. Hoewel Hillary dichtbij kwam het politieke glazen plafond te verbrijzelen, verloor ze toch van Trump. Donald Trump! hoe is het mogelijk! En het feit dat er anno 2016 nog steeds zoiets bestaat als een loonkloof, is natuurlijk al helemaal om te huilen.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, moeten vrouwen – als ze een beetje lekker willen verdienen – nu ook stoppen met zo áárdig te doen. Dat wordt ten minste beweerd in een onderzoek van The European Journal of Work and Organizational Psychology. 

Achtergrond

De onderzoekers vroegen 375 vrouwen in een Nederlands elektronicabedrijf naar hun salaris, onderlinge werkverhoudingen, principes op de werkvloer enzovoorts. Hoewel het verschil in het loon tussen mannen en vrouwen gemiddeld vrij klein was (let wel: relatief klein, nog steeds bestaand en dus schandalig!), waren de onderlinge verschillen in loon bij de vrouwen juist verrassend groot. De volgzame, bescheiden vrouwen die zich op de achtergrond hielden en sympathiek waren naar hun collega’s toe, kregen het minst betaald van iedereen.

Die zogenaamde ‘volgzame, stille types’ lieten overigens in hetzelfde onderzoek weten “het vermoeden te hebben meer betaald krijgen dan wat eigenlijk zou moeten” Say what!? Klassiek voorbeeldje van het imposter-syndroom, dunkt ons. Hoog tijd om dat zelfvertrouwen op de werkvloer even stevig op te krikken, dames! Het lezen van deze tips is alvast een goed begin.

 

 

Lees ook:

Bron: Vice, Grazia UK, afbeeldingen via Giphy