Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > COLUMN: “Wilde ik backpacken in Zuid-Amerika, moest ik eerst met een ‘spaarplan’ komen”

COLUMN: “Wilde ik backpacken in Zuid-Amerika, moest ik eerst met een ‘spaarplan’ komen”

COLUMN: “Wilde ik backpacken in Zuid-Amerika, moest ik eerst met een ‘spaarplan’ komen”

Elke week laat FLAIR-hoofdredactrice Leonieke Borghuis haar licht schijnen over de dagelijkse beslommeringen en pleziertjes die ons allemaal bezighouden.

‘Sparen. Ik heb lange tijd een enorme hekel aan het woord gehad. En dat komt grotendeels door mijn moeder (sorry, mam), de expert op dat gebied.

Wilde ik als puber de schoenen die op dat moment in waren, dan moest ik eerst met een ‘spaarplan’ komen. Wilde ik backpacken in Zuid–Amerika, dan moest ik met een ‘spaarplan’ komen. Wilde ik mijn eerste huis kopen, dan moest ik… precies: spaarplan.

En moeders kon het ook nooit laten om daar wekelijks op terug te komen. ‘Zeg, heb je al nagedacht over hoe je dat allemaal financieel gaat doen met dat huis?’ Vaak verzon ik maar wat, puur om van mijn moeder af te komen. Om vervolgens een paar dagen in de stress te zitten over hoe het allemaal moest qua geld. Soms wilde ik gewoon iets heel, heel graag en had ik geen zin om in spaarplannen te denken.

Mijn moeder had natuurlijk een punt, alleen wilde ik dat als ik-wil-zo-graag-zelfstandig-zijn ingestelde twintiger niet toegeven. Als enigszins verantwoorde dertiger durf ik daar inmiddels op terug te komen, want sparen is op dit moment in mijn leven leuk – hoe cliché.

Er valt namelijk echt veel te halen als je eens goed naar je energieleverancier kijkt, de tijd neemt om de zorgpolis te checken en ook qua boodschappen kun je met kleine aanpassingen veel winst maken. Kijk maar op pagina 32. En die minimummaand, die ga ik eens uitproberen.

Ja, ik moet eerlijk toegeven (ik hoop niet dat mijn moeder dit leest), dat wanneer je een – jawel – ‘spaarplan’ hebt voor die ene dure tas of wanneer je geld opzij legt voor die ultieme vakantie met je gezin, het behaalde resultaat zo goed voelt, iets waar je trots op kunt zijn. Nu willen mijn ouders een rondreis maken met een camper door Nieuw-Zeeland en ik kon het niet laten om te vragen of ze al een spaarplan hadden. Dat hebben ze, uiteraard. Grrr.

 

Lees ook: