Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Marjolein is vrijwilliger bij de VoorleesExpress: ‘Je bouwt écht een band op met het voorleesgezin’

Marjolein is vrijwilliger bij de VoorleesExpress: ‘Je bouwt écht een band op met het voorleesgezin’

Thuis & wonen
Marjolein is vrijwilliger bij de VoorleesExpress: ‘Je bouwt écht een band op met het voorleesgezin’

Het is feest in Amsterdam. De VoorleesExpress, één van de grootste vrijwilligersorganisaties van de hoofdstad, viert dit jaar namelijk haar 10e verjaardag. Het programma ondersteunt kinderen met een taalachterstand door ze aan voorlezers te koppelen die 20 weken lang een uurtje komen voorlezen. En met succes.

Bij ruim 750 gezinnen in Amsterdam komt iedere week een voorlezer langs, waaronder Marjolein Dördregter (36). Zij is voorlezer van het allereerste uur en heeft al ruim 9 jaar een heel bijzondere band met haar voorleesgezin. “Onze kinderen zijn met elkaar opgegroeid. Dat had ik natuurlijk nooit durven dromen.”

Band opbouwen

Marjolein kwam bij de VoorleesExpress terecht door haar eigen werk. “Ik was actief bij een stichting die mensen stimuleert zich in te zetten voor hun eigen buurt. Door de hele dag bezig te zijn met mensen motiveren, wilde ik zelf óók iets betekenen voor mijn buurtbewoners. En het liefst langdurig. De keuze voor de VoorleesExpress was snel gemaakt. Je krijgt de kans om écht een band op te bouwen met het voorleesgezin.”

Marjolein werd gekoppeld aan een gezin met een meisje van 6 en twee jongens van 8 en 9. Het klikte vanaf het begin. “Ze waren zó enthousiast en nieuwsgierig, maar hadden alleen moeite met de taal. De ouders komen oorspronkelijk uit Egypte en spreken matig Nederlands.” Voor Marjolein een mooie uitdaging om het gezin te helpen bij het stimuleren van leesplezier en taalontwikkeling.

‘Na de zomer wilden we elkaar heel graag blijven zien’

Toen Marjolein 9 jaar geleden aan het voorleestraject begon, was ze net in verwachting. “Mijn voorleeskinderen hebben mijn zwangerschap heel bewust meegemaakt. Het zien groeien van mijn buik vonden ze fantastisch.” Voor de zomervakantie rondde Marjolein, bevallen van haar zoon, het voorleestraject af. “Na de zomer wilden we elkaar heel graag blijven zien, dus ging ik met mijn baby naar ze toe. Ook schoof ik regelmatig aan tijdens het avondeten.”

Zwanger

Toen de moeder in de vakantie zwanger bleek van een tweeling, werd de band tussen Marjolein en haar voorleesgezin alleen maar sterker. “Omdat ik zelf net moeder was geworden en ik wist wat voor impact dat heeft, heb ik mijn voorleesgezin geholpen. Zo heb ik veel dingen voor ze geregeld, zoals een kinderwagen, een stapelbed en kleding.” De dankbaarheid was heel groot. “De moeder heeft helemaal geen familie hier en zegt dat ik als een zusje voor haar ben. Dat is natuurlijk hartverwarmend om te horen.”

‘Ik vind het fijn dat ik hierin kan ondersteunen’

Marjolein en haar voorleesgezin zien elkaar tot op de dag van vandaag veel. De jongens van het voorleesgezin passen zelfs op de kinderen van Marjolein. “Je kunt wel zeggen dat onze kinderen met elkaar opgegroeid zijn.” Dat de VoorleesExpress impact heeft op het hele gezin, bewijst het feit dat de moeder nu zelf ook Nederlandse les volgt. “Ze kan zich steeds beter uitdrukken en durft met instanties te praten. Zo nu en dan ga ik mee naar afspraken. Ik vind het fijn dat ik hierin kan ondersteunen.”

Lees ook
Flairs Vijf: 5x de leukste (én lekkerste) kookboeken van dit moment

Marjolein weet het zeker: “Iedereen zou voorleesvrijwilliger moeten worden. Bij VoorleesExpress Amsterdam hebben ze nog hard nieuwe vrijwilligers nodig. Het is zó belangrijk dat we investeren in taalontwikkeling om achterstanden te voorkomen. En het is maar een uurtje per week. Dat heeft toch iedereen?”

Jezelf aanmelden als voorlezer? Dat kan hier.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Shoppen is altijd een goed idee