Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zó voorkom je dat je een voedselvergiftiging krijgt tijdens de feestdagen

Zó voorkom je dat je een voedselvergiftiging krijgt tijdens de feestdagen

Zó voorkom je dat je een voedselvergiftiging krijgt tijdens de feestdagen

Ongeveer 650.000 mensen krijgen ieder jaar te maken met een voedselvergiftiging. En vooral tijdens de feestdagen is dit risico extra groot. En dat willen we natuurlijk niet. Daarom hebben we een aantal tips voor je waarmee je een voedselvergiftiging tijdens de feestdagen kunt voorkomen. 

Koelkast schoonmaken

We moeten nog een paar nachtjes slapen voordat het kerst is. Maar je kunt nu alvast wat belangrijke voorbereidingen treffen. Zo is het bijvoorbeeld handig om je koelkast schoon te maken. Ga de deur en alle plankjes langs met en sopje en droog het af met een schone doek.

Juiste temperatuur

Maar dat niet alleen. Het is ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je koelkast op de juiste temperatuur staat. En dat is 4 graden. Met deze temperatuur zullen de houdbaarheid van eten en drinken langer meegaan en geef je bacteriën de minder snel de kans om zich te verspreiden.

Bederfelijke producten

Wacht nog even met het kopen van verse producten of producten die snel bederven. Koop deze maximaal een paar dagen voordat je ze gaat gebruiken. Ben je bang dat je straks voor een leeg vak in de supermarkt staat? Probeer dan je producten te bestellen of te reserveren. Houdbare producten kun je natuurlijk wel al iets eerder kopen.

Bewaarwijzer

Soms is het best lastig inschatten hoe lang  een product nou precies houdbaar is. Maar ook daar hebben we een handig hulpmiddel voor. Namelijk de bewaarwijzer. Op deze website kun je het bewaarbewijs zien van zo’n 2.000 producten. Super handig!

Inrichten van de koelkast

Daarna is het tijd om de koelkast in te gaan richten. Doe dit dan ook op de juiste manier. Leg vis en vlees bijvoorbeeld op de onderste plank en leg je groente in een la. Eieren kun je het beste in de doos bewaren en tomaten en komkommer hoeven eigenlijk niet eens in de koelkast. Merk je dat je ruimte te kort hebt? Haal dan je (fris)dranken uit de koelkast en zet deze buiten. Daar is het koud genoeg nu!

Vlees en vis als laatste op tafel

Ben je van plan om een vis of vleesgerecht klaar te maken tijdens het kerstdiner? Haal deze dan pas op het laatste moment uit de koelkast en ruim ze daar ook meteen weer op als je het niet gebruikt. Vis en vlees kan namelijk maximaal 2 uur uit de koelkast blijven, daarna is het niet meer verstandig om deze nog te gaan eten.

Wees voorzichtig met rauw eten

Ook is het belangrijk dat je voorzichtig bent met rauw eten. Probeer dat gescheiden te houden van bereid eten. Gebruik dus aparte snijplanken en vergeet vooral niet je handen tussendoor te wassen. Op deze manier voorkom je dat bacteriën en virussen op het voedsel terecht kunnen komen en een eventuele voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.

Lees ook
Door het eten van deze producten loop je het meest risico op voedselvergiftiging

Controleer of het eten gaar is

Gourmetten is altijd gezellig, maar kan voor ongeduldige mensen soms net even verkeerd uitpakken. Want het is wel belangrijk dat je wacht totdat je vlees of vis echt gaar is. Draai het vaak genoeg om en check ook altijd nog even of de binnenkant gaar is voordat je het in je mond stopt.

Restjes bewaren

Het is natuurlijk zonde om alle restjes weg te gooien, maar het is ook belangrijk dat je deze wel op de juiste manier bewaart. Zorg dat eerst alles goed is afgekoeld en zet het vervolgens binnen twee uur afgedekt terug in de koelkast. Nog een handige tip! Schrijf de datum op het bakje, dan kun je makkelijk zien of het nog houdbaar is. Restjes uit de koelkast zijn twee dagen houdbaar, restjes uit de vriezer zijn drie maanden houdbaar.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages