Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Wat?! Vloeken is goed voor je gezin

Wat?! Vloeken is goed voor je gezin

Wat?! Vloeken is goed voor je gezin

Vloek jij wel eens in het bijzijn van je kinderen en voel je je vaak onmiddellijk slecht nadat je dit gedaan hebt? Geen zorgen, volgens professor Michael Adams is vloeken zelfs goed voor je gezin.

Vloeken zou namelijk de band tussen kind en ouders versterken. Zijn boek ‘In Praise of Profanity’ is een academische verdediging van vloekwoorden en andere krachttermen. Volgens Adams leven we in een tijd waarin vloeken niet meer gezien wordt als een sociale beperking en er dus een grotere vrijheid is om dit wel te doen. “Een van de sociale voordelen van vloeken is dat het een gevoel van intimiteit en solidariteit bevordert tussen de gesprekspartners,” zegt Adams. Als je het woord ‘fuck‘ gebruikt in het bijzijn van je kind, betekent dit dat je hem of haar vertrouwt om het niet te gebruiken. Kinderen weten namelijk dat ze niet mogen vloeken, maar het feit dat er bij hen in de buurt gevloekt wordt, zou een vertrouwensband creëren tussen hen en de ouders. Vloeken is namelijk iets dat ze thuis samen met hun ouders doen, en wat verboden is op school of in het openbaar.

Betekent dit nu dat je je kind moet leren vloeken als een ketter? Nee, helemaal niet. De kracht van vloeken zit namelijk in het feit dat ze het niet mogen doen. Woorden als ‘shit‘ en ‘fuck‘ worden steeds vaker gebruikt, maar ze zijn nog niet geaccepteerd als standaardtaal. Leer je kinderen dus dat ze niet mogen vloeken, maar wees niet te streng voor jezelf als je zelf eens een vloekwoordje er tussen smijt.

Lees ook:

Bron: Het Laatste Nieuws