Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Zo werk je een vlekje weg!

Zo werk je een vlekje weg!

Zo werk je een vlekje weg!

Wijn gemorst, uitgeschoten met foundation of een lekkende balpen? Met deze tips zie je er niks meer van! 

Vlekje wegwerken

Goed advies bij elke vlek: haal ’m zo snel mogelijk weg, zodat-ie niet kan intrekken

Met een flinke korrel zout

Geknoeid met rode wijn? Er zijn verschillende manieren om van die vlekken af te komen. Bestrooi ze bijvoorbeeld direct met lekker veel zout, dat absorbeert de wijn en laat de laatste restjes snel verdwijnen in de was. Andere oplossingen: giet witte wijn, bier of bruisend mineraalwater over de wijnvlekken. Daarna wassen en ze zijn weg.

Geen kans voor glans

Na het strijken van zwarte kleding last van glanzende plekken? Dit kun je voorkomen door een natte theedoek tussen je kleding en de strijkbout te leggen. Ook handig: hang je kledingstuk(ken) even in de douche, de stoom doet wonderen. Daarna de plekken nog een beetje extra opwrijven met een schone spons en je bent van de glans af.

Melk voor elk

Melk is een handige alleskunner, werkt zo ongeveer tegen elke vlek en is vooral bij bloedspetters een aanrader. Schenk de (liefst volle) melk over de vlekken en spoel na met koud water. Als het bloed al even in de stof zit, kun je die laten weken in een beetje melk. Vervolgens uitspoelen, in de wasmachine gooien en schoon is je kleding. Ook inktvlekken van een balpen kun je verwijderen door goed te boenen met melk. Zijn ze heel hardnekkig? Probeer het dan met een klodder tandpasta!

Make-upremover

Heel vervelend, een make-upvlek in je kleding. Foundation, mascara, lipgloss, lipstick en oogpotlood bevatten veel vet en zijn daardoor lastig te verwijderen. Kies daarom voor een schuimend product als zeep, (milde) shampoo of afwasmiddel. Breng dit aan op de make-upvlek en haal ’m weg met een vochtig doekje.

Anti-plak

Oeps! Ben je in een stuk kauwgom gaan zitten? Pindakaas is goed tegen dat vieze plakspul opgewassen, door de olie die erin zit. Smeer de pindakaas royaal op de vlek, de olieachtige substantie maakt de kauwgom zacht en makkelijk te verwijderen.

No sweat

Komt je kleding met gele plekken onder de oksels uit de wasmachine? Die kun je laten verdwijnen met azijn en koud water. Gewoon een half uurtje laten weken in een emmer koud water waar je een flinke scheut azijn aan toevoegt en daarna uitwassen zoals je altijd doet. Witte plekken onder de oksels krijg je meestal als de deodorant nog niet goed is opgedroogd op het moment dat je je shirt of blouse aantrekt. Dit soort vlekken gaan makkelijk weg in de was.

 

Lees ook: Zo voorkom je vieze vuilnisbakgeurtjes