Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Vijf tips om je slaapkamer hygiënisch te houden in coronatijden

Vijf tips om je slaapkamer hygiënisch te houden in coronatijden

Vijf tips om je slaapkamer hygiënisch te houden in coronatijden

Hygiëne is deze weken belangrijker dan ooit. We wassen massaal onze handen en nemen ook alle elektronische apparaten grondig mee. Maar iets dat we ook niet moeten vergeten, is de slaapkamer. Je brengt er deze dagen waarschijnlijk meer tijd in door met een lekkere serie of film, maar ook op een ‘gewone’ dag ben je sowieso al één derde van de dag in deze kamer te vinden. Met deze tips houd je de slaapkamer fris en fruitig.

Dekbed wassen

Waarschijnlijk hang je je dekbed echt wel eens uit het raam of over het balkon om de wind zijn werk te laten doen. Na een paar uurtjes frisse lucht haal je deze weer naar binnen om er vervolgens die avond weer onder te kruipen.

Helaas is alleen luchten niet goed genoeg en moet het dekbed echt gewassen worden op zijn tijd. Dit kan gewoon in de wasmachine, als je wastrommel groot genoeg is. Door ‘m op minimaal 60 graden te wassen, worden alle bacteriën gedood. Check natuurlijk wel altijd even voor het wassen het waslabel.

Bed verschonen

Eén keer per week moet je je beddengoed verschonen. Dat lijkt misschien veel, maar bedenk maar eens dat je per nacht ongeveer 0,25 tot zelf 2 (!) liter vocht verliest. Dus het is zeker nodig. Door je beddengoed elke week te vervangen, vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijt, bacteriën en allergenen, maar worden ook je zweet, lichaamsvet en dode huidcellen eruit gewassen.

Lees ook
Déze slaapkamerplanten helpen je aan een goede nachtrust, ja echt

Hoofdkussen wassen

In eerste instantie klinkt het gek om ook je hoofdkussen te wassen en niet alleen je kussensloop. Maar wist je dat een ongewassen hoofdkussen tot wel zestien verschillende schimmels kan bevatten? Gelukkig hoef je niet elke week je kussen in de wasmachine te proppen. Doe dit eens per twee maanden, dan zit je goed.

Kijk natuurlijk wel weer op het waslabel of jouw slaapsteuntje wasmachinebestendig is. Leuk om te weten: naast dat je heel hygiënisch bezig bent, zorg je er ook nog eens voor dat je kussen langer meegaat.

Matras reinigen

Ook het matras is een onderdeel van je bed dat je af en toe lekker onder handen mag nemen. Pak de stofzuiger erbij en probeer het matras goed uit te zuigen. Daarnaast kan je ook een speciale matrasreiniger gebruiken en een molton hoeslaken aanschaffen die het meeste vocht opneemt.

Ook het matras gaat langer mee als je dit goed verzorgt. Zo kan je je matras ook eens in de zoveel tijd omdraaien, zodat je niet altijd dezelfde plekken belast. Kijk van tevoren wel goed of het soort matras waarop je slaapt hiervoor geschikt is.

Slaapkamer luchten

Gelukkig hoeven deze bovenstaande schoonmaaktips niet dagelijks uitgevoerd te worden. Wel is het belangrijk is om per dag je slaapkamer te laten rusten. Wacht in de ochtend even om je bed weer netjes op te maken en laat het een paar uurtjes opengeslagen liggen met het raam open. Het ziet er misschien minder mooi en netjes uit, maar zo duik je ‘s avonds wel frisser je bed weer in.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Swiss Sense | Beeld: iStock