Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Bah! Hier komt die vieze zeepsmaak in je thee vandaan

Bah! Hier komt die vieze zeepsmaak in je thee vandaan

Bah! Hier komt die vieze zeepsmaak in je thee vandaan

Proef jij ook weleens een vieze zeepsmaak in je thee? Er zitten dan geen echte zeepresten in je kopje. Maar waar komt die vieze smaak dan vandaan? En is er ook iets tegen te doen? Wij leggen het hieronder allemaal uit. 

Zeepsmaak in je thee

Die zeepsmaak in je thee kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met de smaak, de sterkte en de temperatuur van de thee die je drinkt. Is je thee warmer dan zeventig graden? Dan smaakt je thee veel sterker. Ook wordt de smaak vele malen sterker als je de thee lang laat trekken. Hierdoor krijg je een intense smaak. Dit kan bitter of naar zeep smaken.

Theesoort

Dit probleem komt vaak bij de smaak earl grey voor, volgens theekenner Jens Friis. “Het ingrediënt in deze thee dat de zeepachtige smaak veroorzaakt, is bergamotolie. Dat maakt earl grey-thee anders dan andere zwarte theesoorten. En hoe hoger de concentratie, hoe zeepachtiger die bergamotolie kan smaken.” Ook verteld hij dat niet iedereen dit zeepsmaakje opmerkt.

Smaak veranderd

Het kan ook zijn dat je eigen smaak veranderd is. Als je verkouden of ziek bent, zul je smaken tijdelijk anders ervaren. Ook als je ouder wordt kan je smaak veranderen.

Lees ook
Dit is waar die typische geur in de herfst vandaan komt

Dit kun je er tegen doen

Heb je last van die zeepsmaak in je thee? Probeer dan om je thee eens minder sterk te zetten. Ook kun je een ander smaakje proberen en kijken of je de zeepsmaak dan minder erg proeft. Een andere oplossing is suiker of honing in je thee doen om de zeepsmaak iets minder erg te laten lijken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images