Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Thuis & wonen > Volgend jaar weer verse aardbeien in de tuin? Begin dan nu al met planten

Volgend jaar weer verse aardbeien in de tuin? Begin dan nu al met planten

Volgend jaar weer verse aardbeien in de tuin? Begin dan nu al met planten

Waren de aardbeien van afgelopen jaar zo lekker, dat je ze volgend jaar weer in je eigen tuin wilt kweken? Dan is nu het moment om al voorbereidingen uit te voeren. Je kunt nu namelijk de uitlopers van je aardbeienplantjes af snijden en opnieuw te planten. 

Nu al?

Misschien is het je opgevallen dat er vanaf de maand juni lange, lichtgroene uitlopers aan de aardbeienplantjes hangt. Dit zijn de stekjes die je weer kunt gebruiken om nieuwe aardbeienplantjes te planten. Als je volgend jaar weer heerlijke aardbeien uit je eigen tuin wilt, moet je begin september de uitlopers van de aardbeienplantjes snijden. Er zijn dan wortels aan de uitlopers gegroeid die sterk genoeg zijn op opnieuw te planten en uit te groeien tot een nieuw plantje.

Lees ook
Nog geen zin in de sportschool, ga dan de tuin in: zóveel calorieën verbrand je tijdens tuinieren

Zo ga je te werk

  1. Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten.
  2. Nu kun je de uitlopers gaan planten. Als je uitlopers in de volle grond plant, dan is het belangrijk dat je dertig à veertig centimeter afstand tussen de plantjes laat en zo’n vijftig centimeter afstand tussen de rijen. Je kunt ze ook eerst in een kweekkastje planten en later in de volle grond planten. Zorg er dan ook voor dat de uitlopers op voldoende afstand van elkaar staan.
  3. Plant ze niet te diep en geef ze vooral in het begin voldoende water. Mest hebben ze nog niet nodig.
  4. Hebben er dit jaar weer vogels van je aardbeien lopen smullen? Span dan voor volgend jaar een vogelnetje om de planten heen of zet er een ander afschrikmiddel tussen, zodat de vogels uit de buurt blijven en jijzelf van de aardbeien kunt genieten!

Na een tijdje zul je zien dat de stekjes nieuw blaadjes vormen. Vanaf dat moment weet je zeker dat ze goed geworteld zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images